Son of Saul a castigat si Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain anul acesta.

Cu ocazia Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Transilvania Film anunta premiera in cinematografe a filmului Fiul lui Saul / Son Of Saul in data de 11 martie. 

Filmul reprezinta debutul in lung metraj al regizorului László Nemes.

Fiul lui Saul / Son Of Saul este un film cu peste 30 de nominalizari si 22 de premii castigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului  si cu Premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Cannes si a fost desemnat Cel mai bun film strain la editia din acest an a Globurilor de Aur. 

Filmul este nominalizat la Premiile Oscar (28 februarie 2016, Los Angeles), la categoria Cel mai bun film intr-o limba straina. 

Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare din lagarul de concentrare. In timpul ce se afla intr-unul dintre crematorii, Saul descopera cadavrul unui baiat pe care il banuieste a fi propriul sau fiu si decide sa indeplineasca o misiune imposibila, aceea de a salva din flacari trupul neinsufletit al copilului si a-l inmormanta cum se cuvine. 

Filmul prezinta cele doua zile din viata unui barbat obligat sa isi uite umanitatea si incercarea lui disperata de a gasi mantuirea salvand corpul copilului.

Levente Molnar, actor laTeatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie in acest film; el il interpreteaza pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alaturi de el in lagarul de concentrare.

“Nu pot percepe si intelege nici pana in ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot sa concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte” a marturisit Levente Molnár.

“Pe tot parcursul filmului am urmarit de foarte aproape personajul principal si am creat un spatiu claustrofobic, limitand zona vizuala la care au acces spectatorii. Ne-am dorit sa fim fideli istoriei, evenimentelor si locurilor in care s-au petrecut acele momente ingrozitoare, dar am lasat suficient loc pentru imaginatia celor care vor vedea filmul. Cu toate ca este o poveste extrem de dura, ea vorbeste despre speranta: atunci cand moralitatea pare sa dispara, cand nu mai exista credinta sau valori, un un om gaseste in interiorul sau puterea mantuirii.”, a declarat regizorul László Nemes

27 ianuarie este Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 

In 2016, Romania detine Presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA). 

Presa internationala despre Fiul lui Saul / Son Of Saul:

“Un punct de reper formidabil pentru fictionalizarea cinematografica a Holocaustului.” (The Film Stage)

“O remarcabila viziune asupra dramei Holocaustului care recreaza atmosfera lagarelor Auschwitz intr-un mod tulburator de real.” (Indiewire)

“O drama rara despre Holocaust care reuseste sa puncteze drama efectiva si nu doar disperarea de a trai in iadul unui lagar de concentrare.”  (The AV Club)

Filmul este distribuit in Romania de Transilvania Film.

Trailer: