Scriitoarea americana Harper Lee, laureata a Premiului Pulitzer pentru celebrul roman To Kill a Mockingbird / Sa ucizi o pasare cantatoare, a murit vineri dimineata la varsta de 89 de ani.

Nelle Harper Lee s-a nascut in localitatea Monroeville din statul american Alabama pe 28 aprilie 1926, fiind al patrulea copil al lui Amasa Coleman Lee si Frances Cunningham Finch. 

Tatal ei, fost editor si proprietar al unui ziar local, era de meserie avocat si slujise ulteriror in Legislatura statului Alabama intre 1926 si 1938. Copil fiind, Lee a fost o fata “baietoasa”, o cititoare avida si precoce si buna prietena a viitorului scriitor Truman Capote.

De altfel, ea l-a insotit pe Capote in Holcombe, Kansas, ca asistent in munca de cercetare ce a stat la baza romanului acestuia Cu sange rece / In Cold Blood.

In 1960 Harper Lee publica romanul To Kill a Mockingbird / Sa ucizi o pasare cantatoare. Romanul se bucura de un succes enorm in toata lumea: este vandut in 30 milioane de exemplare si tradus in 40 de limbi.

Ecranizarea romanului realizata in 1962 l-a avut ca regizor pe Robert Mulligan, iar in rolul principal a fost ales Gregory Peck.

Peck a obtinut un Oscar jucand rolul avocatului din sud care il apara pe un barbat de culoare acuzat de viol si incearca sa le explice copiilor sai si prietenului lor procedura judiciara.

Filmul a castigat trei premii Oscar in 1963: Cel mai bun actor intr-un rol principal – Gregory Peck, Cel mai bun scenariu adaptat si Cea mai buna scenografie.

In 2015 a lansat cartea-eveniment Go Set a Watchman / Du-te si pune un strajer ce este continuarea povestii din Sa ucizi o pasare cantatoare, insa a fost scrisa, de fapt, inaintea romanului care a consacrat-o pe scriitoarea americana si a fost descoperita in toamna anului 2014 de avocata autoarei, Tonja Carter. Romanul a aparut in romania la Editura Polirom.