In noua poveste scrisa de John Grisham nu exista sali de tribunal si nici avocati. Nici macar un personaj negativ.

Personajul principal este Paul, un barbat de 35 de ani, cu o frumoasa sotie si trei copii, si o tumora care se dezvolta pe creier. Intr-o zi sotia lui aude o bufnitura si il gaseste pe acesta cazut in baie.

Asa incepe nuvela The Tumor / Tumora, una dintre cele mai stranii scrieri din literatura recenta. 

Impotriva dorintelor agentului, editorului si editurii, autorul devenit celebru (si bogat) pentru thrillere juridice precum The Firm, The Client sau The Rogue Lawyer, tocmai a publicat noua sa carte in mod gratuit pe Amazon si pe site-ul fundatiei Focused Ultrasound.

“Eroul” romanului The Tumor este un dispozitiv medical numit “focused ultrasound” (ultrasunete focalizate).

Grisham spune ca aceasta este cea mai importanta carte din cariera sa.

“Am scris o multime de romane care au binedispus cititorii,” spune Grisham intr-un interviu. “Este entertainment. Nu am pretentii ca este literatura sau altceva. Dar The Tumor are potentialul ca intr-o zi sa salveze sau sa prelungeasca milioane de vieti.”

Ultrasunetele focalizate / Focused ultrasound (http://www.fusfoundation.org/the-technology/overview) este un tratament neinvaziv, in plina dezvoltare, ce foloseste undele pentru a distruge celulele cancerigene. Dispozitivul poate fi folosit atat impotriva cancerului cat si impotriva altor boli.

Metoda reprezinta un tratament neinvaziv cu ultrasunete focalizate. Fara a mai fi nevoie de o interventie chirurgicala sau de iradiere, tratamentul cu ultrasunete focalizate de intensitate inalta este o procedura medicala complet nedureroasa pentru pacient, de mare precizie si eficienta, menita sa imbunatateasca tratamentul clasic al cancerului. 

Astfel, distrugerea tumorilor canceroase se realizeaza imediat si definitiv, fara a necesita spitalizare. 

Procedura poate fi repetata de cate ori este nevoie si poate fi utilizata si in cazul cancerului recurent. In plus, efectele adverse sunt diminuate comparativ cu metodele traditionale de tratament, durata procedurii fiind cuprinsa intre 1 si 4 ore.

Grisham (61 ani), traieste in apropiere de Charlottesville, nu foarte departe de Neal Kassell, un cunoscut neurochirurg al Universitatii din Virginia. Acesta a fondat Fundatia Focused Ultrasound in 2006. 

Grisham si Neal au devenit in scurt timp prieteni si iata ca romancierul a hotarat sa-si ajute prietenul in popularizarea acestui tratament menit sa salveze vieti.

Cartea este destul de scurta, are doar 49 pagini, si include ilustratii, inclusiv cu imagini scanate ale creierului uman. Se aseamana foarte mult cu o brosura de reclama pe care o gasesti in cabinetul unui doctor.

John Grisham este autorul a nenumarate romane ce au fost ecranizate in filme de succes precum: The Firm, The Client, The Pelican Brief, A Time To Kill, Runaway Jury, The Rainmaker, The Chamber.

The Tumor a devenit astfel al 38-lea roman scris de Grisham si poate fi descarcat gratuit de la urmatoarele linkuri:

Amazon.com.

Site-ul oficial al Fundatiei Focused Ultrasound.