Duminica, 27 martie 2016, Piata Timpului din Bucuresti se imbogateste cu patru noi stele.

Teatrul Metropolis, Primaria Municipiului Bucuresti impreuna cu partenerii Cocor si Sabion va invita duminica, 27 martie 2016, ora 12:00, in Piata Timpului, in prezenta domnului Primar General al Municipiului Bucuresti – Ioan Razvan Sava, la ceremonia omagiala de decernare postum a stelelor pentru intreaga activitate in domeniul teatrului si filmului actorilor Dem Radulescu, George Constantin, Stefan Banica si Dinu Manolache.

Decernarea se va face in prezenta fiilor si fiicelor celor omagiati: Stefan Banica, Mihai Constantin, Ilinca Manolache si Irina Radulescu.

Dem Radulescu va fi omagiat de catre academicianul Razvan Theodorescu, George Constantin de catre Horatiu Malaele, Stefan Banica de catre Stela Popescu si Dinu Manolache de catre Virginia Mirea.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi inmanate mostenitoriilor lor intru talent si pasiune. Alaturi de ei, actrite-sotii, actrite-mame. Ii cunoasteti, ii recunoasteti pe toti. Ce poate fi mai frumos decat o duminica petrecuta in familie, in familia TEATRULUI.”, declara George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis.

„Ma bucur sa particip la aceasta sarbatoare a Teatrului, aratand impreuna cu dumneavoastra respectul cuvenit celor patru familii de actori prezente aici, in Piata Timpului, familii al caror nume este dus mai departe cu succes de a doua generatie de actori.”, declara Daniel Stoica, actionar Cocor.

In cadrul evenimentului, va fi inmanata cate o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

DEM RADULESCU

S-a nascut in 30 septembrie 1931, la Ramnicu Valcea si a decedat in 17 septembrie 2000, la Campina. 

A absolvit Facultatea de Teatru in 1954, la clasa Irinei Rachiteanu-Sirianu, dupa care a fost angajat la Teatrul National din Bucuresti. Marele actor de comedie se considera “actor de inspiratie”, iar atunci cand juca, spunea ca intra intr-o mare „transa”. 

Prezenta numelui sau pe afis, la teatru, ducea intotdeauna catre un inegalabil succes, insa, uriasa popularitate i-au facut-o in egala masura filmul, televiziunea sau teatrul de revista, cu spectacolele Salutari de la Vasile si Dai un Biban, dar face!. 

Din 1955 a devenit profesor de actorie in IATC, Facultatea de Teatru, sectia actorie, pana la finalul vietii, unde a indrumat si format, generatii de actori. 

A fost casatorit cu actrita Adriana Schiopu si au impreuna o fiica, Irina Radulescu, ambele actrite la Teatrul Mic din Bucuresti.

GEORGE CONSTANTIN

S-a nascut in 3 mai 1933 si a decedat in 30 aprilie 1994. 

George Constantin a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie in 1956, la clasa lui Nicolae Baltateanu, facand parte din promotia de aur, alaturi de: Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rautchi, Silviu Stanculescu, Eliza Plopeanu.

Si, asa cum spunea, a invatat meserie “slefuindu-se” pe langa nume mari din teatrul romanesc: Aura Buzescu, Gh. Storin, Ion Fintesteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Sahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei

Numea rolurile “vieti care i s-au dat” fata de care se simtea responsabil, si dupa multi ani de teatru, cand i s-a cerut un Curriculum Vitae, a numarat personajele: „50 la Teatrul Nottara, 12 in alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la radio”. 

Amintim in teatru cele trei roluri din dramaturgia shakespeariana magistral interpretate de George Constantin: Prospero in regia lui Liviu Ciulei, Regele Lear in regia lui Radu Penciulescu la Teatrul National Bucuresti si Timon din Atena in regia lui Dinu Cernescu la Teatrul Nottara, iar in film rolul procurorului din Reconstituirea regizat de Lucian Pintilie

A fost casatorit si are un fiu, Mihai Constantin, actor al Teatrului Bulandra si al Teatrului National din Bucuresti.

STEFAN BANICA

S-a nascut in 11 noiembrie 1933, la Calarasi, si a decedat in 26 mai 1995. 

Tatal sau l-a vrut avocat, dar, dupa o imprimare la Radio, actorul Radu Beligan l-a urcat intr-un taxi, ducandu-l sa se inscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, in 1955, la clasa maestrului Finti. 

Dupa absolvire, a debutat la Teatrul din Galati, jucand alaturi de: Gina Patrichi, Dana Comnea, Mihai Paladescu, Matei Alexandru

Din 1960 revine in Bucuresti angajandu-se la Teatrul Giulesti, apoi la Teatrul Bulandra. La Teatrul Giulesti a facut roluri de referinta in spectacolele Omul care a vazut moartea, Nunta lui Figaro si ...escu. 

Printre cele mai importante roluri jucate pe scena Teatrului Bulandra amintim: Iordache in D'ale Carnavalului de I.L. Caragiale, regia Lucian Pintilie, Pristanda in O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Trinculo in Furtuna de Shakespeare, regia Liviu Ciulei

In paralel cu rolurile interpretate in teatru si in film, a jucat si in spectacole de revista si divertisment de televiziune, formand un celebru cuplu artistic cu Stela Popescu, care a facut istorie pe micul ecran. 

Muzica vine in completarea personalitatii complexe a lui Stefan Banica, lansand adevarate slagare ale vremii, cum ar fi Va rog sa-mi acordati, Gioconda se marita etc. 

A fost casatorit si a avut doi baieti. Unul dintre fii i-a urmat cariera: Stefan Banica Jr, actor al Teatrului Bulandra si, in prezent, al Teatrului de Comedie din Bucuresti, muzician, vedeta de film si televiziune.

DINU MANOLACHE

S-a nascut la 13 mai 1955, si a incetat din viata in 3 septembrie 1998, la numai 43 de ani. 

Dinu Manolache a absolvit Institutul de Arta teatrala si Cinematografica in 1980, la clasa Octavian Cotescu

A devenit cunoscut dupa rolul din filmul Fata morgana, in regia lui Elefterie Voiculescu. Pe langa activitatea pedagogica de la IATC, Facultatea de Teatru, sectia actorie, unde a fost asistentul lui Mircea Albulescu, a debutat si a jucat pe scena Teatrul Mic din Bucuresti, pana la sfarsitul vietii. 

A fost casatorit cu actrita Rodica Negrea si impreuna au avut o fiica, Ilinca Manolache, ambele actrite la Teatrul Mic din Bucuresti.

Va asteptam duminica, 27 martie 2016, ora 12:00, in Piata Timpului (str. Baratiei intersectie cu B-dul I.C. Bratianu) pentru a ne fi alaturi la decernarea postum a celor patru stele ce poarta numele Stefan Banica, George Constantin, Dinu Manolache si Dem Radulescu.