In aceasta saptamana, Cinepub ne invita sa vedem un scurt metraj ce a facut istorie.

Joi, 12 mai, in ziua in care cel mai recent film al lui Cristi Puiu, Sieranevada, a fost proiectat in Premiera Mondiala la Cannes, platforma online Cinepub a lansat scurt metrajul Un cartus de Kent si un pachet de cafea, semnat de regizorul emblematic al Noului Val Romanesc.

A inceput sa faca film fascinat fiind de Jim Jarmusch, inainte de ‘89 vedea “in bucla” Down by Law, inregistrat pe o caseta video de matusa lui din Anglia si trimis ilegal in Romania. Acum, cel mai recent film al sau, Sieranevada, este selectionat in competitie la Cannes. Printre altii… in competitie este… Jim Jarmusch

“M-am apucat sa fac cinema pentru ca mi-a placut Jarmusch. De-aia am facut scurt metrajul (n.r. Un cartus de Kent si un pachet de cafea) – exact ca un omagiu la Coffee and Cigarettes (Cristi Puiu, in cadrul evenimentului O seara cu Cristi Puiu, organizat de CINEPUB - www.cinepub.ro – in parteneriat cu Scena9 – www.scena9.ro). 

“Mi se pare misto ca e Jarmusch”, spune Cristi Puiu despre Competitia celebrului festival de pe Croazeta.  

“Cand am fost cu Lazarescu (http://cinepub.ro/site/moartea-domnului-lazarescu-cristi-puiu-2005/) la Cannes, in anul ala era si Jarmusch in competitie. Si m-am dus la el… si eu… un romanache. Si i-am dus DVD-ul cu scurt metrajul meu. Mi-era si rusine sa ma duc. Sa zic: stiti, eu… am luat si eu un premiu acuma, deci uitati-va la mine mai serios.” 

Romanache fusese in competitie la Berlin si nu luase chiar orice premiu, ci Ursul de Aur pentru Un cartus de Kent si un pachet de cafea (http://cinepub.ro/site/un-pachet-de-kent-si-un-cartus-de-tigaricristi-puiu2004/).

Intre timp, romanache a mai castigat un premiu la Cannes, iar acum se afla in competitie pe Croazeta alaturi de Jarmusch. 

Un cartus de Kent si un pachet de cafea (http://cinepub.ro/site/un-pachet-de-kent-si-un-cartus-de-tigaricristi-puiu2004/) dezvolta relatia dintre un tata si mult prea ocupatul sau fiu. O scurta intalnire dintre cei doi arata doua generatii cu mentalitati diferite, dar care totusi se ghideaza dupa acelasi principiu: un cartus de Kent si un pachet de cafea pot face diferenta atunci cand vrei sa te angajezi. 

Un cartuş de Kent…  contine cheia tuturor filmelor pe care le-am facut, ideea e ca pentru oameni nu exista nicio iesire, nu exista nicio salvare. Omul e obligat sa functioneze intr-un fel dat, intr-o lume data, care e mica si obosita, si asta e tot”. (octombrie 2005, preluare de pe Aarc.ro). 

In afara scurt metrajului Un cartus de Kent si un pachet de cafea, pe CINEPUB (www.cinepub.ro) puteti urmari alte doua filme semnate de Cristi Puiu: Moartea domnului Lazarescu (http://cinepub.ro/site/moartea-domnului-lazarescu-cristi-puiu-2005/) si Marfa si banii (http://cinepub.ro/site/marfa-si-banii/). 

Informatii despre toate filmele din portofoliul Cinepub se gasesc pe site-ul oficial. (www.cinepub.ro)

Cinepub.ro este singurul portal de cinema romanesc online, distribuit gratuit si cu acordul legal al producatorilor si cineastilor independenti, cu premiere in fiecare joi seara, de fictiune, documentar sau animatie, scurt sau lung metraj.