Lung metrajul Toni Erdmann, in regia lui Maren Ade, a stralucit la cea de-a 69-a editie a Festivalului de Film de la Cannes.

Co-productia germano-romana prezentata in competitia de pe Croazeta, Toni Erdmann a fost recompensata cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitia oficiala a prestigiosului festival.

Toni Erdmann spune povestea lui Winfried care o vede rar pe fiica lui, Ines, cea care este prinsa cu jobul ei. 

Profesorul de muzica, ramas brusc fara elevi, se hotaraste sa-i faca o vizita-surpriza. Decizia este problematica, fiindca Ines, o femeie de cariera serioasa, lucreaza la un proiect important ca strateg corporatist in Bucuresti. 

Schimbarea geografica nu-i ajuta pe cei doi sa se inteleaga mai bine. Lui Winfried, mereu pus pe glume, ii place sa-si enerveze fiica cu farse rasuflate. Micile lui intepaturi la adresa vietii ei marcate de rutina, sedinte lungi, baruri de hotel si rapoarte de performanta, sunt si mai rele. 

Tatal si fiica ajung intr-un impas, iar Winfried accepta sa se intoarca acasa, in Germania. Aici isi face intrarea epatantul Toni Erdmann: alter-ego-ul cu vorba dulce al lui Winfried. Deghizat cu un costum penibil, o peruca ciudata si o proteza dentara si mai ciudata, Toni da buzna in viata profesionala a lui Ines, dandu-se drept antrenorul de life-coaching al directorului ei. 

Sub masca lui Toni, Winfried e mai indraznet si lipsit de retineri, dar Ines ii tine piept. Cu cat mai tare se ciocnesc, cu atat se apropie mai tare. 

In mijlocul nebuniei, Ines incepe sa-si dea seama ca tatal ei cel excentric merita poate, totusi, un loc in viata ei.

Din distributia filmului fac parte Peter Simonischek si Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Putter, Hadewych Minis, Lucy Russell alaturi de actorii romani Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol si Victoria Cocias

Filmat aproape integral in Romania in vara anului 2014, Toni Erdmann este co-produs de Ada Solomon prin Hi Film Productions. 

Maren Ade, care semneaza si scenariul Toni Erdmann, este absolventa Academiei de Film din Munchen. 

In 2001, pune bazele Komplizen Film impreuna cu Janine Jackowski cu care produce filmul sau de diploma The Forest for the Trees (2003). Filmul primeste o serie de distinctii in traseul festivalier, printre care Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Sundance (2005), precum si o nominalizare la German Film Prize. 

Urmatorul lung metraj semnat de Ade, Everyone Else, are premiera mondiala in 2009 in Competitia Oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin. Maren Ade primeste Ursul de Argint pentru Cel Mai Bun Film (Marele Premiu al Juriului), in vreme ce Birgit Minichmayr e recompensata cu statueta de argint pentru rolul principal feminin. 

Everyone Else a fost distribuit in peste 25 de tari si primeste 3 nominalizari la German Film Award. 

Toni Erdmann este o productie Komplizen Film in coproductie cu coop99, knm, Missing Link Films, SWR/WDR/ARTE, cu sprijinul Film und Medienstiftung NRW, Eurimages, Deutscher Filmförderfonds, Filmförderungsanstalt, Medienboard Berlin-Brandenburg, Federal Government Representative for Culture and Media, Austrian Film Institute, Filmlocation Austria, Filmförderung Hamburg-Schleswig Holstein, Filmfernsehfonds Bayern and Media si cu sprijinul Aqua Carpatica si Domeniile Samburesti. 

Lung metrajul semnat de Maren Ade va avea premiera in cinematografele din Romania in aceasta toamna. 

Pagina oficiala de Facebook: https://www.facebook.com/tonierdmannromania