Regizorul si producatorul Bobby Paunescu se va intalni cu publicul londonez in 11 iulie, la ICR Londra, dupa proiectia filmului sau Francesca, inclus in retrospectiva Revolutie in realism. Noul cinema romanesc. 

Filmul a avut premiera britanica in 2010 la Festivalul International de Film East End din Londra, unde a fost distins cu premiul pentru cel mai bun debut international. 

Filmul Francesca a avut premiera in 2009 la Venetia, in deschiderea sectiunii Orizzonti a Festivalului de Film, unde a starnit un interesa mediat deosebit. 

Este povestea unei romance care vrea sa deschida in Italia o scoala pentru copiii imigrantilor si sa schimbe totodata perceptia italienilor despre romani. Francesca este pregatita sa infrunte orice, chiar si retinerile apropiatilor sai. 

Numai ca evenimentele se precipita, adevaruri dureroase ies la iveala si prioritatile se schimba. 

Alaturi de Monica Birladeanu, din distributie mai fac parte Dorian Boguta, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobantu, Dana Dogaru.

Programul Revolutie in realism. Noul cinema romanesc gazduit in mai de ICR Londra si in iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va incheia saptamana aceasta cu Domestic (2011), in regia lui Adrian Sitaru, proiectat in cadrul unei sectiuni speciale a Cinematecii romanesti in 14 iulie.

Cel mai mare program de film romanesc desfasurat vreodata in Marea Britanie, rezultat al parteneriatului dintre Institutul Cultural Roman din Londra si British Film Institute, a inclus peste 70 de proiectii si evenimente speciale: intalniri si discutii cu importanti cineasti romani, expozitie si receptii. 

Proiectul a beneficiat de mentiuni importante in presa britanica, printre care The Independent, Financial Times, Sight & Sound sau BBC Radio 4, dar si de recomandari din partea majoritatii criticilor britanici de film.   

Sezonul Revolutie in realism de la BFI Southbank a inclus si o retrospectiva dedicata regizorului Cristi Puiu, ale carui filme s-au aflat la originea noii directii din cinematografia romaneasca impusa dupa anul 2000 - Marfa si banii (2001), Un cartus de Kent si un pachet de cafea (2004), Moartea domnului Lazarescu (2005), Aurora (2010), Trei exercitii de interpretare (2013) si Spectrul Europei (2014).

La acestea s-a adaugat o selectie reprezentativa pentru poetica Noului Val: A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu, 2006), Hirtia va fi albastra (r. Radu Muntean, 2006), 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (r. Cristian Mungiu, 2007), Felicia, inainte de toate (r. Melissa de Raaf si Razvan Radulescu, 2009), Eu cand vreau sa fluier, fluier (r. Florin Serban, 2010), Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (r. Andrei Ujica, 2010), Crulic - Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, 2011), Dupa dealuri (r. Cristian Mungiu, 2012), Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer, 2013), De ce eu? (r. Tudor Giurgiu, 2015), Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015) si, nu in ultimul rand, cel mai recent succes din serie, Aferim! (r. Radu Jude, 2015), castigator al Ursului de Argint pentru regie la Berlinala de anul trecut, caruia organizatorii i-au asigurat o saptamana intreaga de rulare.

Proiectul Revolutie in realism este realizat si co-curatoriat de catre Institutul Cultural Roman din Londra impreuna cu British Film Institute (BFI). 

Pentru mai multe detalii despre intregul program, relatari si fotografii de la evenimente, va invitam sa vizitati film.icr-london.co.uk, www.icr-london.co.uk si www.facebook.com/ICRLondon