Festivalul de Film de la Sarajevo si-a desemnat castigatorii editiei 2016 in cadrul galei de premiere desfasurate la Teatrul National din Sarajevo sambata, 20 august.

Filmul Album (regia Mehmet Can Mertoglu, director de imagine Marius Panduru) co-produs de Oana Iancu si Calin Peter Netzer a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun lung metraj (premiu in valoare de 16.000 de euro), dar si Premiile CICAE si Cineuropa oferite de partenerii festivalului. 

Tot la sectiunea de lung metraj, Thrillerul Caini (scenariul si regia Bogdan Mirica, producator Marcela Ursu) a obtinut mentiunea speciala a juriului prezidat de Elia Suleiman

Pentru acelasi film, Gheorghe Visu, interpretul rolului Hogas, a primit trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun actor si un premiu in valoare de 2.500 de euro.

Juriul competitiei de lung metraj a fost compus din: Elia Suleiman (regizor, Presedintele Juriului, Palestina), Zeynep Atakan (producator, Turcia), Nikola Duricko (actor, Serbia), Thomas Hailer (Curator al Berlinale, Germania), Angeliki Papoulia (actrita, Grecia).

Competitia de documentare a fost castigata de productia Doar o rasuflare (regia Monica Lazurean-Gorgan, producatori Monica Lazurean-Gorgan si Hanka Kastelikova): un premiu in valoare de 3000 de euro oferit de Departamentul Federal pentru Afaceri Externe din Elvetia.

Juriul sectiunii documentar a fost alcatuit din: Tine Ficher (Fondator si director al festivalului Cph:Dox, Danemarca), Fernand Melgar (regizor si producator, Elvetia), Alexander Nanau (producator, regizor si director de imagine, Germania / Romania).

In programul competitional de scurt metraj, juriul alcatuit din: Fatima Djoumer (International Relations & Events Of Europa Cinemas, Franta), Dusan Kasalica (regizor, Muntenegru) si Jure Pavlovic (regizor, Croatia) a acordat mentiunea speciala a juriului scurt metraj-ului 4:15 PM Sfarsitul Lumii (regia Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga, producatori Adina Sadeanu si Alex Tudor Craciun).

Proiectul cinematografic Otto Barbarul (regia Ruxandra Ghitescu, producator Iuliana Tarnovetchi) a castigat Premiul Macedonian Film Agency (10.000 euro) din cadrul CineLink Co-production Market.

Touch Me Not / Nu ma atinge-ma (regia Adina Pintilie, producatori Monica Lazurean-Gorgan si Adina Pintilie) a castigat Premiul The Post Republic, contributie non financiara sub forma serviciilor de post productie in valoare de 25.000 euro. 

Carla Fotea a primit premiul oferit de partenerii festivalului - Best Pack & Pitch Award (Talents Sarajevo Pack & Pitch) - 4.000 de euro, suma acoperita de Studio Chelia Sarajevo pentru post-productia coloanei sonore a proiectului prezentat.

Regizorul roman Alexander Nanau a facut parte din juriul competitiei de documentare. Tototdata, Doina Bostan (reprezentant al Centrului National al Cinematografiei din Romania, Consilier de relatii internationale si reprezentant al Romaniei in Comitetul Director Eurimages) a fost membra a juriului CineLink Co-production Market.

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a editie, a avut loc in perioada 12-20 august. Institutul Cultural Roman de la Viena a fost partener al editiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezentele romanesti la festival.

10 productii romanesti au participat in cadrul programului competitional al festivalului si in sectiunea dedicata In Focus, peste 50 de cineasti romani si patru proiecte cinematografice romanesti in sectiunile CineLink Co-Production Market, CineLink Work in Progress si Docu Rough Cut Boutique.