Premiera la Timişoara a filmului românesc Săptămâna Mare, de Andrei Cohn, versiunea restaurată a ultimului film al lui Andrei Tarkovski, Sacrificiul, şi două documentare puternice de la Berlinale completează selecţia Festivalului Ceau, Cinema!

Programul complet, precum şi abonamentele şi biletele pentru ediţia a 11-a, care va avea loc între 17 şi 21 iulie, sunt disponibile pe site-ul festivalului, ceaucinema.ro.

Regizorul Andrei Cohn va veni la Ceau, Cinema! pentru a-şi prezenta cel mai nou film, Săptămâna Mare (2023), care a făcut parte din secţiunea Forum a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin. Ecranizare liberă după O făclie de Paşte de I. L. Caragiale, filmul îl are ca protagonist pe Leiba, care conduce hanul dintr-un sat în România începutului de secol XX. Hanul acţionează ca un punct de întâlnire atât pentru creștini, cât și pentru evrei, însă convivialitatea maschează rasismul și antisemitismul.

Din Muntenegru vine în premieră în România comedia cu iz balcanic Noi să fim sănătoşi / Forever Hold Your Peace (2023), de Ivan Marinovic, care va fi proiectată în cadrul galei de închidere, la Grădina de Vară Capitol. O tânără renunță să se mai căsătorească cu logodnicul ei, cu două zile înainte de data stabilită. Însă tatăl periculos de încăpățânat al bărbatului forțează ca nunta să aibă totuşi loc, cu riscul unui dezastru.

Ceau, Cinema! continuă şi în acest an să prezinte filme de patrimoniu în versiuni restaurate. Astfel, la ediţia 11 vor putea fi văzute două capodopere ale cinematografiei europene clasice, în proiecţii speciale la Cinema Timiş.

Sacrificiul / Offret (1986) este ultimul film al lui Andrei Tarkovski, realizat de marele cineast rus în Suedia. În zorii celui de-al treilea război mondial, un om caută o modalitate de a restabili pacea în lume și descoperă că trebuie să ofere ceva în schimb. Filmul a câştigat Marele Premiu al Juriului şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes.

Urechea / Ucho (1970), de Karel Kachyňa, este unul dintre filmele contestatare cult ale cinematografiei din fosta Cehoslovacie, inclus în selecţia Festivalului de la Cannes în 1990, după căderea regimului comunist. După ce se întoarce acasă de la o adunare de partid într-o noapte, un oficial ceh devine convins că este pe cale să fie subiectul unei epurări politice și încearcă să controleze daunele, în timp ce se ocupă și de căsnicia sa turbulentă. Filmul este adus cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.

În tradiţionala secţiune DOC-minică vor putea fi văzute, în premieră românească, două documentare de impact de la ediţia din acest an a Berlinalei.

În Favoriten (2024), cunoscuta regizoare austriacă Ruth Beckermann a urmărit timp de trei ani o clasă de școală primară din Viena cu elevi din familii de origini etnice diverse. În ciuda condițiilor dificile de la școală, filmul este unul uimitor de vesel şi vorbeşte despre predare, învățare și experiențele adesea foarte surprinzătoare dintre ele. Proiecţia este susţinută de Forumul Cultural Austriac din Bucureşti.

În tulburătorul documentar Interceptat / Intercepted (2024), realizat de cineasta ucraineană Oksana Karpovych, distrugerile cauzate de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei sunt prezentate în cadre tablou lungi, în timp ce coloana sonoră ne introduce într-o lume paralelă şocantă, cea a conversațiile telefonice interceptate între soldații ruși și familiile lor.

De o proiecţie specială va avea parte şi Horia (2023), debutul regizoarei Ana-Maria Comănescu. Filmul va fi prezentat în versiune accesibilizată pentru persoane cu deficienţe de vedere, cu sprijinul Fundaţiei Cartea Călătoare.

În cadrul proiecţiilor în aer liber şi gratuite din Piaţa Traian vor fi arătate două dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, ambele incluse în competiţia ediţiei din 2023 a Festivalului de la Cannes: Frunze căzătoare / Fallen Leaves, de Aki Kaurismaki, şi Un viitor luminos / Il sol dell'avvenire, de Nanni Moretti.

Detalii despre filme pot fi găsite pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


Din aceeasi categorie...

Și festival 2024: Teatru, Filme, Expozitii și Concerte la 2 Mai

Și festival 2024: Teatru, Filme, Expozitii și Concerte la 2 Mai

Între 20 și 27 iulie, în stațiunea 2 Mai, va avea loc a patra ediție a ȘI festival (fostul Festival de Teatru și Film „Șerban Ionescu”), sub tema și tu. și eu. și împreună.

Caravana Metropolis revine la Tulcea cu cinema în aer liber, între 9 și 14 iulie

Caravana Metropolis revine la Tulcea cu cinema în aer liber, între 9 și 14 iulie

Cinematograful itinerant Caravana Metropolis – cinema în aer liber se oprește și în acest an la Tulcea, în spațiul de proiecție amenajat în Piața Civică.

Sorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea Neagră

Sorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea Neagră

Eforie Colorat, powered by Kaufland România, propune peste 200 de evenimente, găzduite pe toată durata verii (1 iulie –  1 septembrie) de Grădina Cinemascop din Eforie Sud.