In perioada 19-22 februarie, la Cinema City, in incinta AFI Palace Ploiesti a avut loc cea de-a 4-a editie a Festivalului International de Film Ploiesti, care a adus cele mai noi si provocatoare scurt metraje apartinand genurilor SF, horror, thriller si actiune. 

Anul acesta premiile festivalului au fost in valoare de 2.500 de euro. La gala de premiere de sambata, 21 februarie, juriul format din Igor Cobileanski, Daniel Cohen si Till Kleinert au desemnat urmatorii castigatori:

Trofeul PIFF 2015 pentru cel mai bun film: 

Sir Gawain and the Green Knight / Sir Gawain si cavalerul verde (Franta, 2015, durata: 30 min.), un scurt metraj prezentat in premiera internationala, ce spune povestea misteriosului Cavaler Verde ce intra calare intr-o sala de ceremonii si ii provoaca pe tinerii cavaleri prezenti sa il loveasca cu propriul topor, cu conditia ca el sa poata returna aceeasi lovitura un an si o zi mai tarziu. Gawain accepta si ii taie capul, dar Cavalerul Verde isi revine, isi recupereaza capul si pleaca tot calare, amintindu-i lui Gawain ca trebuie sa-si tina promisiunea.

Premiul PIFF 2015 pentru cea mai buna regie:

Borisa Simovic, pentru regia filmului While They Were Flying to the Moon / In timp ce zburau catre Luna (Serbia, 2015, durata: 20 min.), un scurt metraj prezentat in premiera mondiala, a carui actiune se petrece in Belgrad, pe 21 iulie, 1969, ziua in care Apolo 11 a aterizat pe Luna. Orasul este parasit, toti locuitorii se uita hipnotizati la transmisia evenimentului, dar Toni si Vera sunt absorbiti unul de celalalt.

Mentiunea speciala a juriului PIFF 2015:

Castillo and the Catfish / Castillo si dracul de mare (Brazilia, 2014, durata: 14 min.), un scurt metraj animat prezentat in premiera nationala, ce spune povestea lui Castillo, un tanar muncitor intr-un port de pe coasta ce desparte Brazilia de Uruguay, care isi imparte timpul intre covoarele pe care le are de carat, familia sa si pescuitul la dig. Intr-o noapte agitata, el intalneste la capatul opus al unditei un adversar capabil de aceeasi brutalitate cu a lui.

Premiul publicului PIFF 2015:

While They Were Flying to the Moon / In timp ce zburau catre Luna (Serbia, 2015, durata: 20 min.), scurt metraj ai carui autori (Borisa Simovic, regizor; Kosta Rakicevic, co-producator; Milan Colic, manager de post-productie) au fost prezenti si la gala de premiere, vizibil emotionati de faptul ca atat publicul cat si membrii juriului, au apreciat filmul acestora.

644 de filme din 42 de tari s-au inscris la PIFF 2015, iar 21 dintre acestea au facut parte din Competitia Oficiala.Dintre acestea mai bine de jumatate au fost premiere nationale, dar si premiere mondiale,internationale si europene.

Patru programe speciale (alcatuite majoritatea din scurt metraje proiectate in premiera nationala, dar si internationala si mondiala) au diversificat optiunile spectatorilor la aceasta editie: Lovestory Special, o sectiune dedicata povestilor de dragoste neobisnuite; Dark Comedy, filme scurte cu umor negru; programul Experimental, dar si Children’s Morning Fun,animatii dedicate celor mici.

In cadrul galei de premiere a fost proiectat in premiera nationala filmul german Der Samurai, iar in cadrul galei de deschidere a fost proiectat filmul romanesc Domnisoara Christina, o adaptare dupa nuvela fantastica omonima a lui Mircea Eliade.

Der Samurai este un thriller independent, scris si regizat de Till Kleinert, regizor care a facut parte din juriul PIFF 2015. Filmul a fost proiectat in peste 60 de festivaluri din toata lumea, dupa lansarea la Berlinale 2014 si reda un episod din viata tanarului politist Jakob, care devine tulburat de prezenta unui strain ciudat in satul unde acesta locuieste. 

Domnisoara Christina este un film romanesc regizat de Alexandru Maftei, care ii are in rolurile principale pe actorii Ioana Anastasia Anton, Maia Morgenstern si Tudor Aaron Istodor. Pictorul Egor Paschievici (Tudor Aaron Istodor) impreuna cu prietena sa, Sanda (Ioana Anastasia Anton), se muta pe mosia Moscu, in centrul careia se afla conacul familiei. Egor vrea sa picteze in liniste, dar viata la conac este bantuita de amintirea domnisoarei Christina, matusa Sandei ucisa in timpul rascoalei de la 1907.

Din juriul de anul acesta a facut parte si Daniel Cohen (directorul Festivalului European de Film Fantastic Strasbourg) si regizorul Igor Cobileanski. 

Daniel Cohen si-a inceput cariera intr-un cinema independent din Strasbourg in 1999, unde a lucrat ca proiectionist. In 2006 a infiintat „Spectre Films” si a organizat primul sau festival, o retrospectiva a legendarelor „Hammer Studios”. In 2008 a infiintat „Festivalul European de Film Fantastic Strasbourg”. Printre activitatile sale se numara descoperirea unor noi filme si talente la pietele organizate de festivaluri, participarea in juriile festivalurilor, tinerea unor conferinte pentru studenti si organizarea unui cineclub de film de gen.

Igor Cobileanski este un regizor si scenarist roman din Republica Moldova. Dupa ce a debutat ca actor in filmul Dunarea, produs de Moldova Film Studio, Cobileanski a regizat mai multe documentare, scurt metraje, precum si lung metrajele Tache (2008) si La limita de jos a cerului (2013). In prezent, Igor Cobileanski a incheiat regia primului sezon al serialului Umbre produs de HBO Romania.

Cristian Tudor Popescu impreuna cu Emilian Floares, directorul Ploiesti Film Festival.

Un eveniment special al festivalului a fost masterclass-ul sustinut de Cristian Tudor Popescu pe tema filmului stiintifico-fantastic, folosind secvente din blockbuster-ul Inception, regizat de Christopher Nolan; si Phantom, regizat de F. W. Murnau. Masterclass-ul a avut loc vineri, 20 februarie, la ora 18:00, la sala 5 Cinema City, in incinta AFI Palace Ploiesti. Intrarea la eveniment a fost libera.

Joi seara, pe 19 februarie, a avut loc unul dintre evenimentele speciale are festivalului - concert Blue Nipple Boy, de la ora 22:30 in Club Zappa.

Blue Nipple Boy este o trupa formata in Bucuresti, care combina o varietate de stiluri muzicale, ca raggae, rock si alternativ. 

Festivalul a fost organizat de Parcfilm, de Fundatia Comunitara Prahova si de Helen Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, in parteneriat cu BRD - Groupe Société Générale, Cinema City si AFI Palace Ploiesti.

Mai multe detalii se pot gasi pe site-ul festivalului www.ploiestifilmfestival.ro, www.ploiestifilmfestival.rosau pe pagina de facebook www.facebook.com/PloiestiFilmFestival

Foto de: Alex Tanasescu.

Spotul PIFF 2015: 

 


Din aceeasi categorie...

Caravana Zilele Filmului Românesc 2024 își începe călătoria prin țară la București, Arad și Pucioasa

Caravana Zilele Filmului Românesc 2024 își începe călătoria prin țară la București, Arad și Pucioasa

Vor putea fi văzute filme semnate de Cristian Mungiu, Radu Jude, Radu Muntean, Ana-Maria Comănescu și Ioana Mischie.

Este Film Festival 2024 anunță scurtmetrajele din Competiție

Este Film Festival 2024 anunță scurtmetrajele din Competiție

ESTE FILM Festival, care va avea loc în perioada 29 mai - 2 iunie 2024, la Sibiu, anunță selecția oficială a celei de-a 5-a ediții a Competiției.

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Kinds of Kindness, al lui Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone și Willem Dafoe, are premiera la București în cadrul AIFF 8 îndată după premiera mondială de la Cannes. ...