dar si in magazinele Flanco din toata tara si Libraria Engleza Anthony Frost din Bucuresti. Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim'est va avea loc in perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control din Bucuresti si in perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. In premiera pentru un eveniment major de film din Romania, Anim'est va organiza o editie speciala, la Chisinau, in Republica Moldova, in perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membrul al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ogilvy." />

436 de filme de scurt si lung metraj, provenind din 45 de tari, proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control; 4 ateliere de film de animatie la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh si Centrul Cultural al Republicii Ungare; 3 expozitii; 8 masterclass-uri, dezbateri si prezentari la Cinema Union si 3 conferinte la Sala ArCuB; 2 lansari de DVD; 10 petreceri pana in zori in Club Control; o noapte intreaga de scurt metraje animate bizare si live act-uri marca Mirai Mizue, Montgomery Clunk si Res Es Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria; 80 de oi virtuale 3D in prima aplicatie smartphone dezvoltata de un festival de film din Romania; 150 de invitati romani si straini prezenti la evenimentele din cadrul festivalului.

Acesta este, in cifre, rezmatul celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est, care va avea loc la Bucuresti in perioada 7-16 octombrie 2011.

Anim'est 2011 se deschide oficial vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiectia, in premiera in Romania, a lung metrajului autohton Crulic drumul spre dincolo (r. Anca Damian), in prezenta echipei filmului, din care fac parte si animatorii Dragos Stefan si Dan Panaitescu, doi dintre trainerii primei editii Animation Worksheep.

Filmele produse la atelierul de film de animatie organizat de Anim'est in primavara acestui an vor putea fi urmarite in cadrul unul material making of, in cadrul Galei de Deschidere.

Regizorul, scenaristul si creatorul de efecte vizuale din Statele Unite Shane Acker (foto) este Animatorul Invitat al Anim'est 2011.

Duminica, 9 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria, el isi va prezenta la Bucuresti lung metrajul de debut, super-productia Focus Features, marca Tim Burton si Timur Bekmambetov, 9 (SUA, 2009), care ii are printre protagonisti pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer sau Martin Landau.

Luni, 4 octombrie, de la ora 14:00, Acker va avea o intalnire informala cu publicul tanar al festivalului, la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 55-57), iar vineri, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ArCuB, va sustine Conferinta cu intrare libera From School to Hollywood, la care spectatorii vor putea afla mai multe despre productia de film de animatie si de efecte vizuale de la Hollywood si traseul profesional al regizorului, de pe bancile scolii pana in star system-ul hollywoodian.

Inainte de a se orienta catre cinema, Shane Acker a absolvit cursurile de licenta si master ale Facultatii de Arhitectura a prestigioasei Universitati California din Los Angeles (UCLA).

La aceeasi universitate a obtinut, apoi, un Master in Animatie. S-a facut rapid remarcat drept unul dintre cei mai promitatori realizatori ai generatiei sale, ajungand in echipa de efecte vizuale a lung metrajului Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui (2003, r. Peter Jackson).

Recunoasterea internationala a venit o data cu scurt metrajul 9, nominalizat in 2006 la Premiul Academiei Americane de Film pentru Cel mai Bun Scurt metraj de Animatie, care avusese premiera mondiala in Competitia Festivalului de Film Sundance, castigase Oscarul pentru film studentesc si Premiul Best in Show la SIGGRAPH Electronic Theatre.

Astfel, l-a cunoscut pe Tim Burton, cel care i-a propus sa realizeze un film lung cu acelasi nume, dezvoltand personajele si povestea din scurt metraj. De curand, Shane a infiintat, impreuna cu Greg Little, Jack Mitchell si studiourile Brown Bag din Dublin, Isopod, o casa de productie de animatie, in Los Angeles.

In prezent, regizeaza prima productie a studioului Isopod, Deep. Pe langa participarea sa in cadrul evenimentelor care ii sunt dedicate, Shane Acker jurizeaza filmele din Competitiile de Scurt si Lung metraj de la Anim'est 2011, alaturi de alti doi tineri animatori-regizori: Anna Solanas din Spania si Gerlando Infuso din Belgia.

Castigatoarea Oscarului pentru Scurt metraj Animat in 1992 cu Mona Lisa coborand o scara / Mona Lisa Descending a Staircase, animatoarea americana Joan C. Gratz, vine, de asemenea la Bucuresti, la cea de-a sasea editie Anim'est.

Cel mai recent scurt metraj pe care l-a regizat, Kubla Khan, ruleaza in Competitia de Scurt metraj International a Anim'est 2011.

Inventatoarea tehnicii de animatie bazate pe papusi din argila pictata, Gratz va sustine o Conferinta cu intrare libera pe tema filmului de animatie cu papusi si a animatiei sale puternic individualizate, in cadrul careia va proiecta patru dintre scurt metrajele pe care le-a regizat: Mona Lisa coborand o scara / Mona Lisa Descending a Staircase (SUA, 1992), Pro si contra / Pro and Con (SUA, 1993), Idila vaduvei bogate / The Dowager's Idyll (SUA, 2001) si Domnisoara peste-balon / Puffer Girl (SUA, 2009) vineri, 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala ArCuB.

Prezentele lui Shane Acker si a Joanei C. Gratz la Bucuresti sunt posibile cu sprijinul Centrului Cultural American.

Animatorul si designerul suedez Alexander Damm, de la studioul britanic Framestore, cea mai mare companie de post-productie din Europa, completeaza lista invitatilor care vor sustine conferinte la Sala ArCuB marti, 12 octombrie, de la ora 19:00, el va vorbi despre Animatie si Efecte Vizuale in Reclame si Filme.

Regizorul Satoshi Kon, unul dintre monstrii sacri ai anime-ului, disparut in august 2010, este omagiat de Anim'est printr-o sectiune retrospectiva, in cadrul careia vor fi proiectate cele mai reprezentative lung metraje: Albastru perfect / Perfect Blue (Japonia, 1997), debutul sau in lung metraj, un hit instantaneu al festivalurilor de film fantastic si al celor de film de animatie; Paprika (Japonia, 2006), filmul selectionat in Competitia Oficiala a Festivalului de la Venetia si Nasii din Tokyo / Tokyo Godfathers (Japonia, 2003), lung metrajul rasplatit cu Premiul pentru Cel mai bun Lung metraj Animat la Festivalul de Film Fantastic de la Sitges in 2003.

Retrospectiva Satoshi Kon este organizata cu sustinerea Japan Foundation.

Anim'est si-a asumat, inca de la prima editie, misiunea de resuscitare si promovare a filmului romanesc de animatie.

Workshop-urile, masterclass-urile sustinute de invitati romani si straini, dezbaterile, Competitia de Film Romanesc, Portretele organizate pentru animatori romani, atelierul de film de animatie Animation Worksheep fac parte din strategia festivalului de sustinere a filmului autohton de animatie.

La editia a sasea, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National AFCN si al ODS, Asociatia Estenest lanseaza DVD-ul Romanian ReAnimation, care cuprinde 14 scurt metraje de animatie premiate, semnate de animatori autohtoni contemporani.

Primul de acest fel editat in Romania, DVD-ul este destinat promovarii filmului romanesc de animatie si va fi distribuit in cadrul standurilor de promovare a filmului romanesc din marketurile de film de la Cannes, Berlin sau Clermont-Ferrand, in reteaua de institute culturale romanesti din strainatate, la festivalurile partenere ale Anim'est 2011, dar si catre profesionisti romani si straini interesati de filmul autohton de animatie.

Acesta va fi lansat si prezentat oficial in cadrul Dezbaterii Romanian ReAnimation programate joi, 12 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union, care va aduce fata in fata animatori, producatori, reprezentanti ai presei si ai institutiilor autohtone cu raspundere in domeniul filmului de animatie.

Printre titlurile de pe DVD se numara Matei, Matei (r. Cecilia Felmeri, Romania Ungaria, 2010), castigatorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Romanesc la Anim'est 2010; Grand Cafe, filmul pentru care Bogdan Mihailescu a fost nominalizat la Premiul Gopo Tanara Speranta in 2011 sau The Scream (r. Sebastian Cosor, 2011), productia MediaPro Magic selectionata in Competitia Nationala si in sectiunea Balkanimation la Anim'est 2011.

Dupa ce anul trecut a lansat in cadrul Anim'est lung metrajul multipremiat regizat de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, Persepolis, Transilvania Film lanseaza anul acesta, in prima seara de festival, editia romaneasca a DVD-ului Iluzionistul, filmul regizat de Sylvain Chomet care a deschis Anim'est 2010.

Vineri, 7 octombrie, de la ora 22:00, la Cinema Patria, toti cei care nu au apucat sa urmareasca sau doresc sa revada indragitul lung metraj al lui Chomet il pot urmari intr-o proiectie speciala.

DVD-ul Iluzionistul va putea fi cumparat, la un pret special, de la gift shop-ul Anim'est din foaierul Cinema Patria, pe toata perioada festivalului.

La fiecare editie, Festivalul International de Film de Animatie Anim'est rasplateste activitatea cate unui animator roman.

In acest an, Isabela Petrasincu, unul dintre putinii realizatori de animatie cu papusi din istoria filmului de animatie romanesc, va primi Premiul Anim'est pentru Intreaga Activitate.

Nascuta in 1931 si absolventa a Facultatii de Arhitectura din cadrul Institutului Ion Mincu din Bucuresti, doamna Petrasincu si-a inceput activitatea in filmul de animatie ca scenograf si desenator in cadrul Studioului Animafilm, trecand la regia de film, pe care a practicat-o intre 1970 si 1994, timp in care a regizat zeci de filme de animatie cu cartoane decupate si papusi.

Pentru Parada cifrelor (1979) a fost rasplatita cu Marele Premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar Poveste cu gheme de lana (1987) a fost selectionat in Competitia Festivalului International de Film de Animatie de la Annecy.

Opt dintre scurt metrajele regizate de Isabela Petrasincu vor fi proiectate in prezenta animatoarei miercuri, 12 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union.

Patru scurt metraje mute ale pionierului rus al filmului de animatie, Ladislas Starewich, acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov's Best Friend vor fi proiectate, in premiera in Romania, in cadrul Galei de Inchidere Anim'est 2011, dupa Ceremonia de Premiere de sambata, 15 octombrie 2011, la ora 19:00.

Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiectii, dar si Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere si Inchidere ale Anim'est 2011 s-au pus in vanzare in reteaua Ticketfan.ro online, pe site-ul http://cinefan.ro">dar si in magazinele Flanco din toata tara si Libraria Engleza Anthony Frost din Bucuresti.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim'est va avea loc in perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control din Bucuresti si in perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

In premiera pentru un eveniment major de film din Romania, Anim'est va organiza o editie speciala, la Chisinau, in Republica Moldova, in perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membrul al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ogilvy.

436 de filme de scurt si lung metraj, provenind din 45 de tari, proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control; 4 ateliere de film de animatie la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh si Centrul Cultural al Republicii Ungare; 3 expozitii; 8 masterclass-uri, dezbateri si prezentari la Cinema Union si 3 conferinte la Sala ArCuB; 2 lansari de DVD; 10 petreceri pana in zori in Club Control; o noapte intreaga de scurt metraje animate bizare si live act-uri marca Mirai Mizue, Montgomery Clunk si Res Es Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria; 80 de oi virtuale 3D in prima aplicatie smartphone dezvoltata de un festival de film din Romania; 150 de invitati romani si straini prezenti la evenimentele din cadrul festivalului.

Acesta este, in cifre, rezmatul celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est, care va avea loc la Bucuresti in perioada 7-16 octombrie 2011.

Anim'est 2011 se deschide oficial vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiectia, in premiera in Romania, a lung metrajului autohton Crulic drumul spre dincolo (r. Anca Damian), in prezenta echipei filmului, din care fac parte si animatorii Dragos Stefan si Dan Panaitescu, doi dintre trainerii primei editii Animation Worksheep.

Filmele produse la atelierul de film de animatie organizat de Anim'est in primavara acestui an vor putea fi urmarite in cadrul unul material making of, in cadrul Galei de Deschidere.

Regizorul, scenaristul si creatorul de efecte vizuale din Statele Unite Shane Acker (foto) este Animatorul Invitat al Anim'est 2011.

Duminica, 9 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria, el isi va prezenta la Bucuresti lung metrajul de debut, super-productia Focus Features, marca Tim Burton si Timur Bekmambetov, 9 (SUA, 2009), care ii are printre protagonisti pe Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer sau Martin Landau.

Luni, 4 octombrie, de la ora 14:00, Acker va avea o intalnire informala cu publicul tanar al festivalului, la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 55-57), iar vineri, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Sala ArCuB, va sustine Conferinta cu intrare libera From School to Hollywood, la care spectatorii vor putea afla mai multe despre productia de film de animatie si de efecte vizuale de la Hollywood si traseul profesional al regizorului, de pe bancile scolii pana in star system-ul hollywoodian.

Inainte de a se orienta catre cinema, Shane Acker a absolvit cursurile de licenta si master ale Facultatii de Arhitectura a prestigioasei Universitati California din Los Angeles (UCLA).

La aceeasi universitate a obtinut, apoi, un Master in Animatie. S-a facut rapid remarcat drept unul dintre cei mai promitatori realizatori ai generatiei sale, ajungand in echipa de efecte vizuale a lung metrajului Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui (2003, r. Peter Jackson).

Recunoasterea internationala a venit o data cu scurt metrajul 9, nominalizat in 2006 la Premiul Academiei Americane de Film pentru Cel mai Bun Scurt metraj de Animatie, care avusese premiera mondiala in Competitia Festivalului de Film Sundance, castigase Oscarul pentru film studentesc si Premiul Best in Show la SIGGRAPH Electronic Theatre.

Astfel, l-a cunoscut pe Tim Burton, cel care i-a propus sa realizeze un film lung cu acelasi nume, dezvoltand personajele si povestea din scurt metraj. De curand, Shane a infiintat, impreuna cu Greg Little, Jack Mitchell si studiourile Brown Bag din Dublin, Isopod, o casa de productie de animatie, in Los Angeles.

In prezent, regizeaza prima productie a studioului Isopod, Deep. Pe langa participarea sa in cadrul evenimentelor care ii sunt dedicate, Shane Acker jurizeaza filmele din Competitiile de Scurt si Lung metraj de la Anim'est 2011, alaturi de alti doi tineri animatori-regizori: Anna Solanas din Spania si Gerlando Infuso din Belgia.

Castigatoarea Oscarului pentru Scurt metraj Animat in 1992 cu Mona Lisa coborand o scara / Mona Lisa Descending a Staircase, animatoarea americana Joan C. Gratz, vine, de asemenea la Bucuresti, la cea de-a sasea editie Anim'est.

Cel mai recent scurt metraj pe care l-a regizat, Kubla Khan, ruleaza in Competitia de Scurt metraj International a Anim'est 2011.

Inventatoarea tehnicii de animatie bazate pe papusi din argila pictata, Gratz va sustine o Conferinta cu intrare libera pe tema filmului de animatie cu papusi si a animatiei sale puternic individualizate, in cadrul careia va proiecta patru dintre scurt metrajele pe care le-a regizat: Mona Lisa coborand o scara / Mona Lisa Descending a Staircase (SUA, 1992), Pro si contra / Pro and Con (SUA, 1993), Idila vaduvei bogate / The Dowager's Idyll (SUA, 2001) si Domnisoara peste-balon / Puffer Girl (SUA, 2009) vineri, 14 octombrie, de la ora 19:00, la Sala ArCuB.

Prezentele lui Shane Acker si a Joanei C. Gratz la Bucuresti sunt posibile cu sprijinul Centrului Cultural American.

Animatorul si designerul suedez Alexander Damm, de la studioul britanic Framestore, cea mai mare companie de post-productie din Europa, completeaza lista invitatilor care vor sustine conferinte la Sala ArCuB marti, 12 octombrie, de la ora 19:00, el va vorbi despre Animatie si Efecte Vizuale in Reclame si Filme.

Regizorul Satoshi Kon, unul dintre monstrii sacri ai anime-ului, disparut in august 2010, este omagiat de Anim'est printr-o sectiune retrospectiva, in cadrul careia vor fi proiectate cele mai reprezentative lung metraje: Albastru perfect / Perfect Blue (Japonia, 1997), debutul sau in lung metraj, un hit instantaneu al festivalurilor de film fantastic si al celor de film de animatie; Paprika (Japonia, 2006), filmul selectionat in Competitia Oficiala a Festivalului de la Venetia si Nasii din Tokyo / Tokyo Godfathers (Japonia, 2003), lung metrajul rasplatit cu Premiul pentru Cel mai bun Lung metraj Animat la Festivalul de Film Fantastic de la Sitges in 2003.

Retrospectiva Satoshi Kon este organizata cu sustinerea Japan Foundation.

Anim'est si-a asumat, inca de la prima editie, misiunea de resuscitare si promovare a filmului romanesc de animatie.

Workshop-urile, masterclass-urile sustinute de invitati romani si straini, dezbaterile, Competitia de Film Romanesc, Portretele organizate pentru animatori romani, atelierul de film de animatie Animation Worksheep fac parte din strategia festivalului de sustinere a filmului autohton de animatie.

La editia a sasea, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National AFCN si al ODS, Asociatia Estenest lanseaza DVD-ul Romanian ReAnimation, care cuprinde 14 scurt metraje de animatie premiate, semnate de animatori autohtoni contemporani.

Primul de acest fel editat in Romania, DVD-ul este destinat promovarii filmului romanesc de animatie si va fi distribuit in cadrul standurilor de promovare a filmului romanesc din marketurile de film de la Cannes, Berlin sau Clermont-Ferrand, in reteaua de institute culturale romanesti din strainatate, la festivalurile partenere ale Anim'est 2011, dar si catre profesionisti romani si straini interesati de filmul autohton de animatie.

Acesta va fi lansat si prezentat oficial in cadrul Dezbaterii Romanian ReAnimation programate joi, 12 octombrie, de la ora 12:00, la Cinema Union, care va aduce fata in fata animatori, producatori, reprezentanti ai presei si ai institutiilor autohtone cu raspundere in domeniul filmului de animatie.

Printre titlurile de pe DVD se numara Matei, Matei (r. Cecilia Felmeri, Romania Ungaria, 2010), castigatorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Romanesc la Anim'est 2010; Grand Cafe, filmul pentru care Bogdan Mihailescu a fost nominalizat la Premiul Gopo Tanara Speranta in 2011 sau The Scream (r. Sebastian Cosor, 2011), productia MediaPro Magic selectionata in Competitia Nationala si in sectiunea Balkanimation la Anim'est 2011.

Dupa ce anul trecut a lansat in cadrul Anim'est lung metrajul multipremiat regizat de Marjane Satrapi si Vincent Paronnaud, Persepolis, Transilvania Film lanseaza anul acesta, in prima seara de festival, editia romaneasca a DVD-ului Iluzionistul, filmul regizat de Sylvain Chomet care a deschis Anim'est 2010.

Vineri, 7 octombrie, de la ora 22:00, la Cinema Patria, toti cei care nu au apucat sa urmareasca sau doresc sa revada indragitul lung metraj al lui Chomet il pot urmari intr-o proiectie speciala.

DVD-ul Iluzionistul va putea fi cumparat, la un pret special, de la gift shop-ul Anim'est din foaierul Cinema Patria, pe toata perioada festivalului.

La fiecare editie, Festivalul International de Film de Animatie Anim'est rasplateste activitatea cate unui animator roman.

In acest an, Isabela Petrasincu, unul dintre putinii realizatori de animatie cu papusi din istoria filmului de animatie romanesc, va primi Premiul Anim'est pentru Intreaga Activitate.

Nascuta in 1931 si absolventa a Facultatii de Arhitectura din cadrul Institutului Ion Mincu din Bucuresti, doamna Petrasincu si-a inceput activitatea in filmul de animatie ca scenograf si desenator in cadrul Studioului Animafilm, trecand la regia de film, pe care a practicat-o intre 1970 si 1994, timp in care a regizat zeci de filme de animatie cu cartoane decupate si papusi.

Pentru Parada cifrelor (1979) a fost rasplatita cu Marele Premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar Poveste cu gheme de lana (1987) a fost selectionat in Competitia Festivalului International de Film de Animatie de la Annecy.

Opt dintre scurt metrajele regizate de Isabela Petrasincu vor fi proiectate in prezenta animatoarei miercuri, 12 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union.

Patru scurt metraje mute ale pionierului rus al filmului de animatie, Ladislas Starewich, acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov's Best Friend vor fi proiectate, in premiera in Romania, in cadrul Galei de Inchidere Anim'est 2011, dupa Ceremonia de Premiere de sambata, 15 octombrie 2011, la ora 19:00.

Abonamentele (Festival Pass), Biletele de 10 proiectii, dar si Biletele Individuale pentru Galele de Deschidere si Inchidere ale Anim'est 2011 s-au pus in vanzare in reteaua Ticketfan.ro online, pe site-ul http://cinefan.ro">dar si in magazinele Flanco din toata tara si Libraria Engleza Anthony Frost din Bucuresti.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Anim'est va avea loc in perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union si Club Control din Bucuresti si in perioada 28-30 octombrie 2011 la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

In premiera pentru un eveniment major de film din Romania, Anim'est va organiza o editie speciala, la Chisinau, in Republica Moldova, in perioada 3-6 noiembrie 2011. Festivalul International de Film de Animatie Anim'est, membrul al retelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociatia Este'n'est, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ogilvy.