Lung metrajul Noaptea vine in India / Anochece en la India, de Chema Rodriguez, o co-productie Spania / Romania / Suedia, va intra in cinematografele din Romania pe 5 decembrie.

Filmul spune povestea lui Ricardo (Juan Diego) care, in tinerete, ducea tineri hippie in India, cu duba. El si-a petrecut, insa, ultimii zece ani de viata intr-un scaun cu rotile din cauza unei boli incurabile. Pentru ca ultima lui dorinta este sa moara pe malul fluviului Gange, va face o ultima calatorie in India, alaturi de asistenta lui din Romania, Dana, interpretata de Clara Voda.

Filmul a obtinut doua trofee importante la Festivalul de Film Spaniol de la Málaga, pentru cel mai bun actor (Juan Diego) si pentru cel mai bun montaj (José M. G. Moyano). 

“Cand ma intreaba cineva despre genul filmului Noaptea vine in India, nu stiu ce sa raspund. Ar putea fi o aventura dramatica cu accente de comedie sau o comedie dramatica in contextul unei aventuri de initiere”, a povestit Chema Rodríguez.

Aventura lui Ricardo si personajul din film sunt povesti reale. Filmul este o ecranizare a cartii Noaptea vine in Kathmandu publicata de regizor in 2003 si prezinta povestea lui Lorenzo del Amo.

Lorenzo a trait in India in anii 70, tara unde a cunoscut-o pe Adinda, femeia care a inspirat caracterul “fantoma” al Gadhali. Alaturi de ea a trait cei mai fericiti ani din viata pana cand aceasta l-a parasit pentru un nord-american cu o situatie materiala mai buna si un aspect mai putin hippy decat al lui Lorenzo.

Intors in Europa, Lorenzo a cumparat o duba si a inceput o afacere in turism, initial destinatiile vizau tarile din Estul continentului, mai tarziu extinzandu-se si in Africa. Acolo, in timp ce inota in raul Niger, a avut un accident si a devenit paraplegic. De atunci, el este intr-un scaun cu rotile si viseaza sa se intoarca in India.

Colaborarea dintre regizor si Clara Voda a fost una extrem de reusita. 

Clara Voda este o actrita superba, un om incredibil de sensibil, iar din momentul in care am vazut-o in Eu cand vreau sa fluier, fluier, am stiut ca ea trebuie sa fie Dana. La fel cum am vrut ca Juan Diego sa fie Ricardo, de la bun inceput, Clara a fost prima si singura mea optiune pentru Dana. 

Interpretarea si capacitatea ei de a transmite sentimente intr-un mod natural, fara a vorbi, folosindu-si doar ochii si expresia ei... Am vazut si alte filme din filmografia ei si a fost o mare placere sa lucrez cu ea.

Interpretarea ei din Noaptea vine in India, unde are un rol principal, este geniala. Filmul nu ar fi fost la fel fara ea”, a completat regizorul.

Noaptea vine in India este primul lung metraj de fictiune al lui Chema Rodriguez, dupa ce a realizat peste 50 de documentare de televiziune si trei documentare pentru cinema.

Filmarile s-au desfasurat in Romania (Strada Film), Turcia, Spania si India.

„A fost palpitant sa filmam o parte din Noaptea vine in India in Bucuresti, astfel am avut ocazia sa cunosc foarte multe persoane talentate. Imi place foarte mult cinematografia romana contemporana, admir generatia tanara de cineasti romani (Catalin Mitulescu, Florin Serban, Cristi Puiu, Cristian Mungiu etc)”, a declarat Chema.

Filmul va rula incepand din 5 decembrie la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, fiind distribuit de Strada Film International.