Concursul The Pitch revine la Festivalul International de Film NexT (7-11 aprilie). 

Cineastii aflati la inceput de drum se pot inscrie, pentru al treilea an consecutiv, in cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordati pentru productia unui scurt metraj. 

Competitia este organizata de ShortsTV, canalul dedicat scurt metrajelor, si are loc in cadrul mai multor festivaluri, inclusiv cel de la Cannes.

In 2015, juriul si producatorii straini au fost impresionati de calitatea proiectelor selectate la The Pitch si cea a prezentarilor echipelor. Castigatorul concursului a fost Paul Muresan (Mom, Dad, I Have to Tell You Something…).

Festivalul organizeaza si NexT Short Film Market, in completarea concursului The Pitch. Cei 10 cineasti selectionati pentru The Pitch vor avea, in plus, posibilitatea de a discuta aplicat pe scenariile lor cu un script doctor, scriitorul si scenaristul Florin Lazarescu, si de a-si prezenta proiectele in fata producatorilor romani si straini.

Candidatii trebuie sa fi regizat sau produs cel putin un film scurt. Proiectul de scurt metraj depus trebuie sa aiba un buget mai mic de 10.000 de euro si o durata maxima de 12 minute. Iar filmul trebuie sa fie produs intr-un an sau finantarea va fi retrasa. 

Anul acesta, regulile jocului se schimba! Cei 10 cineasti selectionati vor participa la o finala live, cu doua runde si cu public, care va avea loc luni, 11 aprilie. In prima runda, vor avea la dispozitie 1 minut pentru a-si expune ideea, in limba engleza, in fata juriului, care va lua in considerare si showreel-urile concurentilor. 

Apoi membrii juriului vor alege cele 5 idei despre care vor sa afle mai multe. Cei 5 cineasti ramasi in competitie se vor intoarce pe scena si vor raspunde la intrebarile juriului. Cea mai buna idee va primi 5.000 de euro. 

Inscrierile incep astazi, 11 martie, si se vor incheia pe 27 martie, la ora 23.59, ora Romaniei. 

Candidaturile vor contine un sinopsis al filmului, conceptia regizorala, bio-filmografia regizorului si un showreel de 30-60 de secunde, toate in limba engleza. Selectia celor 10 concurenti va fi facuta de catre ShortsTV. 

Candidatii admisi vor fi anuntati pe 1 aprilie (fara pacaleala!) si vor primi ultimele instructiuni pentru finala. 

Detalii despre inscrierea la concursul The Pitch si participarea la NexT Short Film Market pot fi consultate pe nextfilmfestival.ro. 

Regulamentul complet al concursului The Pitch poate fi consultat pe site-ul www.shorts.tv. 

ShortsTV este primul canal global in HD dedicat scurt metrajelor, disponibil in peste 40 de milioane de case din Statele Unite si Europa. 

ShortsTV achizitioneaza anual productii de calitate – animatii, live action si documentare – de la cele mai importante festivaluri din lume. 

Festivalul International de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturala NexT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Institutului Cultural Roman, Uniunii Cineastilor din Romania si al Programului Europa Creativa - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Foto: Paul Muresan, castigator The Pitch 2015.