Anul acesta, Festivalul International de Film NexT (7-11 aprilie 2016) implineste 10 ani. 

10 ani de filme scurte care, adunate unul cate unul, inseamna peste o mie. Dar cum nu avem un festival de o mie si una de nopti si nici nu ne prea place sa socotim, am ales sa adunam intr-un program special acele scurt metraje care au ramas cu noi de la o editie la alta si care, credem noi, surprind cel mai bine ce inseamna NexT. 

Cinci filme ambitioase, ale unor voci originale si curajoase. Programul 10 ani de NexT va fi proiectat joi, 7 aprilie, la Muzeul Taranului, imediat dupa gala de deschidere, incepand cu ora 20.00. 

Printre highlighturile 10 ani de NexT sunt incluse si scurt metrajele unor cineasti care au capatat recunoastere internationala in urma participarii la NexT, doi dintre ei regasindu-se pe lista nominalizatilor la Premiile Academiei Americane de Film din 2016.

Castigatorul Oscarului pentru film strain de anul acesta pentru foarte apreciatul Son of Saul, Laszlo Nemes, este si castigatorul din 2010 al premiului Cristian Nemescu pentru regie, pentru filmul Cu putina rabdare / Turelem, inclus in selectia programului 10 ani de NexT.

De asemenea, cineasta de origine turca Deniz Gamze Ergüven, nominalizata in 2016 la Oscarul pentru cel mai bun film strain, cu Mustang, este prezenta in program cu scurt metrajul O picatura de apa / Birdamlasu, pentru care a castigat premiul „Cristian Nemescu” pentru regie la prima editie NexT, in 2007.

Dupa zece ani de NexT, filme, invitati si evenimente, festivalul si-a facut o multime de prieteni. Oameni care au fost alaturi de noi inca de la inceput, colaboratori vechi si noi si fosti concurenti. O multime de oameni care iubesc filmele si, mai ales, iubesc sa le faca. Din dorinta de a face ca filmelor lor sa ajunga la public, s-a nascut sectiunea Festival Friends.

Anul acesta ne bucuram ca programul sectiunii include si doua dintre proiectele participante la cele doua editii anterioare The Pitch din 2014, respectiv 2015 - 4 1/2 senses, regia Raluca Racean Gorgos si Ion Arama, si Azi nu, in regia Cristinei Iliescu.  

Dar si scurt metrajul Ennemis Intérieurs, debutul ca regizor al sound-designerului si sound-editorului Selim Azzazi, invitat special al editiei de anul acesta si membru in juriul Competitiei Internationale.

Cele 10 scurt metraje ale prietenilor festivalului vor fi proiectate in doua calupuri duminica, 10 aprilie, de la ora 15.00, respectiv 18.00, la Cinema Elvire Popesco. 

Biletele si abonamentele pentru cea de a zecea editie a Festivalului International de Film NexT se pot achizitiona online de pe www.eventbook.ro.

Festivalul International de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturala NexT. 

Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei, Institutului Cultural Roman, Uniunii Cineastilor din Romania.

Filmele 10 ani de NexT

Cu putina rabdare / Turelem (Premiul “Cristian Nemescu” pentru regie la NexT 2010)

O functionara care isi indeplineste cu meticulozitate rutina. Toate maruntele vibratii ale feteiei. Si un barbat, asteptind-o in fata geamului.

O picatura de apa / Birdamlasu (Premiul “Cristian Nemescu” pentru regie la NexT 2007)

Ar fi trebuit sa fie o seara plina de veselie. A fost seara in care Lela a disparut. Un barbat povesteste despre tanara turcoaica de care era indragostit. Crescuta in Franta, avea un fel surprinzator de a imbina contradictiile din cele doua culturi. El credea ca stie totul despre ea. A descoperit insa ca Lale devenise o straina pentru ambele locuri si pentru toata lumea. 

Trilogia Patterns (Premiul Andrei Toncu pentru Sound Design la NexT 2007)

Un thriller captivant (Patterns), o poveste de dragoste (Patterns 2) si un final musical electrizant (Patterns 3). Trilogia Patterns spune povestea unui cuplu – Michael si Pauline – privita in trei etape diferite. In prima parte a trilogiei, Pauline primeste niste telefoane misterioase. In Patterns 2, Michael incearca sa gaseasca persoana care i-a lasat un pachet cu mancare in fata usii. Ar putea fi Pauline? In ultima parte a trilogiei, cei doi indragostiti isi spun povestea de dragoste enigmatica si bizara prin cantec. 

Pe malurile Mediteranei / Méditerranées (Trofeul NexT la NexT 2012)

Salvate de la uitare, dupa 25 de ani, aceste filme de 8 mm pun intr-o noua perspectiva destinul unei familii si al unei generatii.

The Island Is Enchanted with You / Insula e vrajita de tine / La isla esta encantada con ustedes (Trofeul NexT la NexT 2015)

In 1803, un medic pe nume Francisco Javiér de Balmis calatoreste la Puerto Rico aducand cu sine mai multi copii orfani, care devin gazde vii pentru vaccinul impotriva variolei. Rezultatul este una dintre primele vaccinari in masa si originea initiativelor din domeniul sanatatii la nivel mondial. In 2014, insula produce o gama larga de biotehnologie si farmaceutice cu subventii din SUA.

Filmele Festival Friends

4 ½ simturi / 4½ Senses (foto sus)

Un film despre echilibru si dezechilibru, lupta si abandon. Povestea unui nevazator spusa si prin “ochii” lui.

Enemies Within / Ennemis Interieurs

In anii ’90, in timpul razboiului civil din Algeria, terorismul ajunge in Franta. Doi barbati. Doua identitati. O singura lupta.

Hyphoteses or predictions based on theories / Ipoteze sau predictii bazate pe teorii

Confuza in legatura cu nunta ei iminenta si nesigura pe viitorul sot, Laura pleaca sa gaseasca raspunsuri intr-o excursie la mare, alaturi de sora ei. 

Jan Peeters

Cand Jan Peeters avea 8 ani, cometa Halley, calatorind in jurul soarelui, a putut fi vazuta de pe Pamant. In prezent, Jan Peeters are 37 de ani si 7 luni si este doar unul dintr ecei 552.863 de oameni din Bruxelles.

Lancaster, Ca

Portretul iubirii surprins in desertul californian.

Not Today / Azi nu

Iulia, Tudor şi fetita lor de trei ani, Maria, se intorc din vacanța de iarnă petrecută in Austria. Par a fi o familie fara griji, dar o banală oprire la benzinarie e fatală relatiei lor.

Poor Sailor / Bietul marinar

Bietul marinar este povestea unui fermier care se decide sa lase in urma viata sa simpla in munti si sa porneasca intr-o aventura uluitoare pe mari.

Prologue / Prolog 

Dupa incheierea unei drame romantice, dupa ce au fost rostite cuvintele de dragoste, acuzele si dupa ultimele eforturi inutile, de-abia atunci incepe filmul – inceputul unei noi povesti despre dragoste si durere.

Shiny / Stralucitor

O faptura vulnerabila se trezeste dezbracata in timp ce un barbat din Vestul Mijlociu linisteste o lume intreaga obsedata de “cele fara de pret”, altfel zis, de cele “stralucitoare”.

An ambiguous geographical area, but, for now, let’s call it a delta / Spatiu geografic greu de definit, caruia, momentan, ii spunem delta

In urma unui incendiu din apropiere, copiii din Delta Vacaresti sunt evacuati. Tatal lor, Tautu, cauta fier printre ramasitele carbonizate ca sa faca rost de bani.