Maine se va da startul celei de-a 67-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin.

Festivalul International de Film de la Berlin va deschide joi, 9 februarie cu proiectia filmului francez Django regizat de Etienne Comar.

In cadrul editiei de anul acesta a Berlinalei vor fi proiectate 399 de filme, la care se adauga alte aproximativ 700 de productii, prezentate in cadrul European Film Market, piata europeana de film pentru profesionistii industriei. 

Dintre acestea, 18 filme, din tari precum Romania, Franta, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Japonia, Portugalia, Chile, Coreea de Sud sau Polonia concureaza in competitia principala a festivalului pentru unul din trofeele Berlinalei, informeaza ICR Berlin. 

Anul acesta juriul international care va decerna Ursul de Aur si Ursul de Argint este prezidat de regizorul si scenaristul Paul Verhoeven (Robocop, Total Recall, Basic Instinct, Starship Troopers) si ii va avea in componenta sa pe: producatorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Danemarca), actritele Maggie Gyllenhaal (SUA) si Julia Jentsch (Germania), actorul si regizorul Diego Luna (Mexic), si regizorul si scenaristul Wang Quan'an (China).

Ca si in anii precedenti, Institutul Cultural Roman din Berlin sustine participarea romaneasca la Festivalul International de Film de la Berlin. 

La cea de-a 67-a editie Romania participa in competitia principal cu lung metrajul Ana, mon amour, in regia lui Calin Peter Netzer

Acesta are deja in palmares un Urs de Aur, obtinut la editia din 2013 a Berlinalei cu filmul Pozitia copilului

Romania este reprezentata de asemenea in cadrul „Berlinale Talents” de regizoarele Ilinca Calugareanu si Ioana Mischie, actorul Alexandru Potocean, producatoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truta si scenarista Monica Stan, in programul Shooting Stars de actorul Tudor Aaron Istodor, precum si de proiectul de film Caprioara, in regia lui Bogdan George Apetri, in cadrul Co-Production Market.

La Berlinale vor mai fi prezenti: actrita Crina Semciuc (pentru filmul austriac Wilde Mause aflat in competitie), actorul Alec Secareanu (in filmul englezesc God's Own Country - in sectiunea Panorama) si directorul de imagine Tudor Vladimir Panduru (pentru productia georgiana My Happy family in cadrul Berlinale Forum).

De asemenea, in cadrul „LOLA at Berlinale” – proiect organizat in colaborare cu Academia Germana de Film, care prezinta filmele selectionate pe lista lunga pentru Premiul German de Film – va fi proiectat filmul La drum cu tata / Die Reise mit Vater in regia Ancai Miruna Lazarescu. Filmul este o co-productie Germania / Romania / Ungaria / Suedia si poate fi vazut deja din 3 februarie in cinematografele din Romania. 

Totodata Centrul National al Cinematografiei organizeaza standul romanesc din cadrul European Film Market, unde vor fi prezentate productiile romanesti de fictiune Doua lozuri, de Paul Negoescu, Aniversarea, de Dan Chisu, Ultima zi, de Gabriel Achim, Breaking News, de Iulia Rugina, si documentarele Fratii Manakia, de Eliza Zdru, si Planeta Petrila, de Andrei Dascalescu, precum si catalogul Romanian Films, care prezinta informatii despre filmele romanesti care au avut premiera in ultimii doi ani sau urmeaza sa fie lansate in anul urmator. 

European Film Market este prima piata importanta de film a anului, unde producatorii, distribuitorii, cumparatorii si vanzatorii, finantatorii si reprezentantii televiziunilor, industriei de home entertainment si noilor media se informeaza cu privire la cele mai recente productii, urmaresc evolutia industriei cinematografice la nivel mondial si stabilesc noi contacte de afaceri.