Cu un tonus tineresc, cele trei capodopere ale filmului românesc se opresc, desigur, la Baza sportivă Victoria din Călan, între 15 şi 17 august.

Dacă nu am ezitat noi în pandemie să îi bucurăm pe locuitorii din oraşul apelor termale, cu luminile cinematografiei româneşti, acum cu atât mai mult ne bucurăm să le oferim două producții mai noi şi alta ce are parfumul vremurilor de altădată.

Marți, 15 august, de la ora 9:15 seara, întindem covorul roşu, pentru ca Maria, regina României să păşească pe el direct, aşa cum a intrat în istoria neamului nostru. În primăvara anului 1919, la Conferința de Pace de la Paris, unde liderii  mondiali  rediscutau strategiile politice globale, după încheierea Primului Război Mondial, delegația României, condusă de intransigentul I. C. Brătianu, nu prea reuşea să obțină de la marile puteri învingătoare, ceea ce considera că este îndreptățită a cere, ca aliat.

Sesizând cumpăna negocierilor, Regina Maria şi-a organizat o fastuoasă vizită oficială la Paris, unde s-a întâlnit cu liderii care contau, cel american, cel francez şi cel britanic, pe care, cu şarmul ei imbatabil, i-a convins de justețea cauzei reîntregirii țării noastre.

Drama istorică regizată de Alexis Sweet Cahill redă eleganța acestui mediu diplomatic şi a casei regale române, având-o în prim plan pe Regina Maria, interpretată de actrița britanică de origine română Roxana Lupu, care pare să se fi specializat, cu bune rezultate, în roluri monarhice.

A doua zi, pe 16 august, la aceeaşi oră: o comedie. Pentru De ce are vulpea coadă, scenaristul şi dramaturgul Ion Băieşu pare să fi întors pe dos zicala: de aia nu are vulpea coadă. De fapt, o vulpe apare în povestea ce duce o tânără familie de intelectuali în concediu, înapoi la țară, la părinții soțului. Acolo, copilul cuplului descoperă cu încântare, natura satului de munte, făcând, ca orice copil, tot felul de năzbâtii.

Acest film din 1988, regizat de Cornel Diaconu, îi are în rolurile principale pe două vedete ale epocii, Rodica Mandache şi Geo Costiniu, tânăra farmacistă şi soțul ei, fizician, dar şi pe Magda Catone, în rolul fostei iubite a fizicianului.

Încheiem întâlnirea cu prietenii noştri din Călan, cu o altă comedie, dar una neagră, de actualitate: Nunți, botezuri, înmormântări. Dramaturgul Adrian Lustig, recent dispărut dintre noi, a scris această poveste despre iluziile pe care le aduce ceea ce este pentru români investiția supremă, anume cea imobiliară.

Crezând că face afacerea vieții, un tânăr îşi aduce un cortegiu de greutăți în viață, fiindcă a cumpărat terenl visat tocmai lângă un club care organizează tot felul de evenimente zgomotoase.

În acest film din 2022 joacă vedetele zilei de azi: Şerban Pavlu, Anca Sigartău, Gheorghe Ifrim, sau Ilona Brezoianu. Iar filmul nu doar că ne face să râdem, dar ne şi învață cum să ne ferim de necazul, care ne ia ochii cu sclipirile lui.

Programul complet al Caravanei filmului românesc la Călan – Baza sportivă Victoria este următorul:

Marți, 15 august

ora 21.15: MARIA, REGINA ROMÂNIEI (dramă, istoric / 2019 / 105 min., N 12 – Nerecomandat copiilor sub 12 ani).

Regia: Alexis Sweet Cahill; Cu: Roxana Lupu, Daniel Plier, Adrian Titieni

 

Miercuri, 16 august

ora 21.15: NUNȚI, BOTEZURI, ÎNMORMÂNTĂRI (comedie / 2022 / 121 min., N12 - Nerecomandat copiilor sub 12 ani).

Regia: Alexandru Lustig; Cu: Șerban Pavlu, Anca Sigartău, Gheorghe Ifrim, Ilona Brezoianu

 

Joi, 17 august

ora 21.15: DE CE ARE VULPEA COADĂ? (comedie / 1988/ 78 min.)

Regia: Cornel Diaconu; Cu: Rodica Mandache, Geo Costiniu, Octavian Herescu, Valentin Uritescu.

 

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

CineFan.ro este partener media al evenimentului.

Caravana filmului romanesc la CALAN 2023