Cum pe data de 14 septembrie se va lansa noul film Predator, ne-am gândit să facem o recapitulare a filmelor în care apare acest extraterestru „invincibil”, un adevărat prădător.

Noul film, Predatorul / The Predator este regizat de Shane Black (care are rolul unui soldat în versiunea din 1987).

Predator a făcut furori când s-a lansat în 1987. Era Arnold Schwarzenegger vs un extraterestru invizibil. Succesul acestui film a generat 2 continuări: Predator 2 (1990) şi Predators (2010) și două crossoveruri cu seria Alien: Alien vs Predator (2004) și Alien vs Predator: Requiem (2007). Din păcate, al doilea film al seriei (Predator 2) nu s-a lansat deloc în România pe Blu-ray sau DVD.

Predator (1987, r. John McTiernan)

O navă spaţială extraterestră intră în atmosfera Pământului și coboară spre America Centrală. După aceea, Maiorul Alan „Dutch” Schaefer (Arnold Schwarzenegger) sosește în Guatemala, însoțit de echipa sa de elită pentru o operațiune de salvare a unui ministru care a fost răpit de către forțele de gherilă din Val Verde.

Vechiul amic al lui „Dutch”, acum angajat al CIA, George Dillon (Carl Weathers), sosește în calitate de om de legătură și se alătură echipei: Mac Eliot (Bill Duke), Blain Cooper (Jesse Ventura), Billy Sole (Sonny Landham), Jorge „Poncho” Ramirez (Rihard Chaves) și Rick Hawkins (Shane Black). 

Doar că după ce reușesc să distrugă tabăra rebelilor puternic apărată, echipa se îndreaptă spre punctul de extracție, fiind urmărită de către o creatură necunoscută. Creatura e de fapt extraterestrul numit Predator.

Acesta se folosește de vederea termică pentru a-și identifica victimile. E ca un cameleon care își schimbă culoarea. Ai senzația că jungla te atacă. Va fi o luptă pe viață și pe moarte, echipa de comando fiind decimată de acest predator.

Predator 2 (1990, r. Stephen Hopkins)

E anul 1997. Locotenentul detectiv Mike Harrigan (Danny Glover) împreună cu întreaga poliție au declarat război deschis traficanților de droguri și bandelor de criminali vicioși din jungla urbană a Los Angeles-ului. Depășiți ca număr și ca dotare cu armament, Harrigan și echipa lui încep să piardă controlul asupra străzilor. 

Deodată, se petrece ceva teribil și inexplicabil. Unul câte unul, capii bandelor sunt uciși de un adversar îngrozitor și misterios care loveşte cu o cruzime fără margini și cu o putere ce pare supranaturală. 

Harrigan se hotărăște să-l prindă și să-l predea justiției pe acest necunoscut ucigaș brutal, până ce-și dă seama că el și polițiștii pe care-i conduce nu mai sunt urmăritorii: Predator a început să-i urmarească și să-i ucidă. Poliția a devenit prada lui actuală, vânătul pe care-l urmărește.

În același timp, o echipă federală cu însărcinări speciale condusă de agentul federal Peter Keynes (Gary Busey) face o anchetă proprie și ordonă poliției să nu se amestece.

Alien vs Predator (2004, r. Paul W.S. Anderson)

Pe 3 octombrie 2004, satelitul unei companii al cărei proprietar este milionarul Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen), localizează în Antarctica o sursă nedefinită de caldură și o piramidă care indică existența a trei culturi primitive construită la 600 de metri sub o stație de forare părăsită.

Weyland angajează experți în domeniu, incluzandu-i pe Sebastian De Rosa (Raoul Bova,) un arheolog, şi Graeme Miller (Ewen Bremner), un inginer chimist, şi organizează o expediţie condusă de Alexa Woods (Sanaa Lathan). Când ajung la destinație, ei realizează că locul este de fapt o scenă a unui război foarte vechi între două rase, în care oamenii sunt doar pradă.

Ceea ce se ascunde la 600 de metri sub gheața veșnică la început îi entuziasmează, apoi îi îngrozește. Ei descoperă o piramidă în al cărei stil se regăsesc elemente ale culturilor aztece, egiptene și cambodgiene. În interiorul piramidei găsesc un ansamblu organizat de săli al căror nivel tehnologic este atât de avansat, încât e evident că este opera unor ființe extraterestre, care își exercită influența de mii de ani asupra acelor locuri.

Pereții straniului ansamblu arhitectonic își schimbă pe neașteptate configurația, prinzându-i ca într-o capcană pe unii dintre membrii echipei.

Alien vs Predator: Requiem (2007, r. Colin Strause, Greg Strause)

Acțiunea începe exact de unde se termină primul film. Din corpul lui Scar iese un xenomorf. Dar acesta a preluat ADN din ambele specii, așa că acesta nu mai e un Alien, e un Predalien. Nava se prăbușește pe Pământ, dar înainte să moară și ultimul predator, acesta reușește să trimită un semnal pe planeta mamă.

Astfel, o nouă luptă se întrevede în Gunnison, Colorado, între Predator, Alien și Predalien. Bineînțeles, oamenii sunt și ei prinși în această luptă.

Printre oameni se numără: Dallas Howard (Steven Pasquale), care s-a întors în oraș după ce și-a ispășit pedeapsa, Ricky (Johnny Lewis) fratele mai mic al lui Dallas, Jesse (Kristen Hager) fata de care e îndrăgostit Ricky, șeriful Eddie Morales (John Ortiz) și familia O’Brien, formată din soții Tim și Kelly (Sam Trammell și Reiko Aylesworth) și fiica lor Molly (Ariel Gade).

Acum nimeni nu va mai fi în siguranță pentru că creaturile sunt pur și simplu pe străzi. Locuitorii unui oraș vor fi prinși în mijlocul unei bătălii și vor fi martorii unui carnagiu de nedescris. Un element de noutate e acel Predalien. Nu este vorba chiar de un hibrid Predator/Alien. Este un Alien care a stat la incubator într-un Predator, ceea ce i-a permis să preia o serie din caracteristicile trupului gazdă (este cam 80 % Alien si 20 % Predator).

Asemeni unui Alien, are exoschelet, sânge acid, coada ca de scorpion. De la Predator a luat o mandibulă specifică și o versiune de coafură în stil Alien. Mai semnificativ este faptul că ADN-ul lui de Predator a modificat metoda de procreere tip Alien.

Predalien are un sistem de procreere mai agresiv și mai eficient. Singurul lucru care frânează atacul Aliens și Predalien este un singur Predator. Misiunea acestuia e de a șterge orice semn al prezenței Alien sau Predator pe Pământ.

Predators (2010, r. Nimrod Antal)

Titlul Predators este destinat să aibă o dublă semnificație, în sensul că se referă atât la creaturile extraterestre din film, precum și la grupul de oameni care se ridică împotriva lor. Din păcate e și cel mai slab film al seriei.

Mercenarul Royce (Adrien Brody) este răpit de extratereștri, creaturile cunoscute sub numele de Predatori. El este eliberat pe o planetă din Galaxie, care este un fel de rezervație pentru „vânătoare”. Ajunge să fie conducătorul unui grup format din puşcăriaşi, componenţi ai unor plutoane de execuţie, criminali în serie căutaţi de FBI, traficanţi de droguri, yakuza sau soldaţi de comando: doctorul Edwin (Topher Grace), Cuchillo (Danny Trejo), Mombasa (Mahershala Ali), Changchien (Louis Ozawa), Nikolai (Oleg Taktarov), Isabelle (Alice Braga), Stans (Walton Goggins).

În timp ce luptă pentru a supraviețui împotriva acestor creaturi, se întâlnesc cu un soldat american cunoscut sub numele de Noland (Laurence Fishburne), care a fost adus pe planetă cu ani în urmă tot pentru ca extratereștrii să se joace cu el, dar care a reușit să supraviețuiască ascunzându-se într-o peșteră.

În primul rând, îmi vine greu să cred că există o planetă în galaxie în care aerul să fie respirabil ca pe Pământ (deşi evident, sunt şanse mari să existe...). Ideea ca un număr de prădători (hoţi) de pe Pământ să fie răpiți și lăsați pe această planetă să se vâneze cu predatorii… Pe bune?! În al doilea rând, nu ni se explică care e premisa conflictuală.

The Predator (2018, r. Shane Black)

Prezentul film, ce se lansează în cinematografe pe 14 septembrie este un sequel direct la cele două Predator din 1987 şi 1990.

Un lunetist, Quinn McKenaa (Boyd Holbrook), îşi face meseria atunci când e lovit de o capsulă de salvare. Doar că în capsulă se află un Predator. McKenaa reuşeşte să pună mâna pe câteva lucruri ale extraterestrului, trimitandu-le acasă, acolo unde fiul său Rory (Jacob Tremblay) deschide coletul, şi găseşte în el o armă de Predator şi o mască.

Între timp, o profesoară de ştiinţe naturale, Casey Bracket (Olivia Munn) este chemată să examineze corpul Predatorului (acelaşi care s-a întâlnit cu McKenna), doar pentru a fi umilită de Trager (Sterling K. Brown).

Aşa cum era de aşteptat, McKenna ajunge unde nu trebuie - un autobuz plin de prizonieri militari, printre care Nebraska (Trevante Rhodes), Coyle (Keegan-Michael Key), Baxley (Thomas Jane), Lynch (Alfie Allen) şi Nettles (Augusto Aguilera).

Banda de deţinuţi, supranumită „The Loonies” (Nebunii), o va cunoaşte pe Casey şi, împreună, vor încerca să îl prindă pe Predator înainte ca acesta să dea de Rory în încercarea de a-şi recupera lucrurile.

Predatorul / The Predator ajunge în cinematografele din Romania din 14 septembrie în versiune 3D, fiind distribuit de Odeon Cineplex.

Trailer subtitrat:

 


Din aceeasi categorie...

Video: Actorul Cristian Bota - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actorul Cristian Bota - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde îl au ca invitat pe actorul Cristian Bota. ...

Nasty, aplaudat la Cannes și în presa internațională: „un documentar la fel de distractiv ca un meci cu Năstase”

Nasty, aplaudat la Cannes și în presa internațională: „un documentar la fel de distractiv ca un meci cu Năstase”

Documentarul românesc Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a avut joi, 23 mai, o proiecție specială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Disney pregătește lansarea sequelului Inside Out 2

Disney pregătește lansarea sequelului Inside Out 2

Întors pe dos 2 / Inside Out 2 ajunge din 14 iunie în cinematografele românești, cu avanpremiera în data de 13 iunie, atât în varianta dublată, cât și în varianta originală, dar și în format IMAX și 4DX. ...

Trei kilometri până la capătul lumii a primit Premiul Queer Palm la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a primit Premiul Queer Palm la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a primit în urmă cu doar câteva momente Premiul Queer Palm la Cannes.

Ceau, Cinema! o celebrează pe regizoarea maghiară Judit Elek  la Bucureşti şi Timişoara

Ceau, Cinema! o celebrează pe regizoarea maghiară Judit Elek la Bucureşti şi Timişoara

Festivalul Ceau, Cinema! o celebrează pe regizoarea maghiară Judit Elek, printr-un focus de trei filme organizat de Asociaţia Pelicula Culturală în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București şi Arhiva de Filme d...

Furiosa: Saga Mad Max este acum în cinematografele din România

Furiosa: Saga Mad Max este acum în cinematografele din România

La peste 40 de ani de la debutul francizei și 9 ani de la câștigarea a șase Premii Oscar cu Drumul Furiei, ingeniosul regizor George Miller readuce universul postapocaliptic pe marile ecrane într-un nou capitol original – Furiosa: Saga Mad Max...

Caravana filmului românesc - Cartea și filmul ajunge, pentru prima dată, la Petroșani

Caravana filmului românesc - Cartea și filmul ajunge, pentru prima dată, la Petroșani

La sfârșitul lunii mai, când primăvara se îngână cu vara, Caravana filmului românesc ajunge, pentru prima dată, în Municipiul Petroșani, cu o selecție de filme pentru toate gusturile și toate vârstele.

Filmul concert Ghost: Rite Here Rite Now în luna iunie, în rețeaua Happy Cinema

Filmul concert Ghost: Rite Here Rite Now în luna iunie, în rețeaua Happy Cinema

Luna iunie vine cu o veste bună pentru fanii muzicii rock: filmul concert Ghost: Rite Here Rite Now poate fi urmărit la cinematografele Happy Cinema din Buzău, Bistrița, Bacău, Botoșani și la Grădina de vară Herăstrău. ...

Focus românesc la Festivalul de Film de la Cracovia 2024

Focus românesc la Festivalul de Film de la Cracovia 2024

În cadrul celei de-a 64-a ediții a Festivalului de Film de la Cracovia va fi prezentată o serie de documentare românești, care vor putea fi vizionate în cinematografe între 26 mai și 2 iunie și online, pe KFF VOD, între 31 mai și 16 iunie ...

Focus Japonia la TIFF 2023: Omagiu cinematografiei japoneze

Focus Japonia la TIFF 2023: Omagiu cinematografiei japoneze

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia.

Video: Actorul Marian Olteanu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actorul Marian Olteanu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde îl au ca invitat pe actorul Marian Olteanu. ...

Trei kilometri până la capătul lumii a avut premiera mondială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii a avut premiera mondială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a avut premiera mondială la Cannes. Este singurul film românesc din Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care are l...

Libertate deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

Libertate deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, începând cu 15 mai 2024, o nouă ediție a Festivalului Filmului Românesc în Israel.

TIFF 2024: Garden Party la Castelul Bánffy din Răscruci

TIFF 2024: Garden Party la Castelul Bánffy din Răscruci

Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală proaspăt renovată, își deschide larg porțile pentru cea de a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie 2024). ...

Amzei Animat: Trei weekend-uri pline de filme și activități în centrul orașului

Amzei Animat: Trei weekend-uri pline de filme și activități în centrul orașului

Piața Amzei va fi animată trei weekend-uri consecutive: 18-19 mai, 25-26 mai și 1-2 iunie.

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Departamentul Scenaristică-Filmologie al Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L.Caragiale” organizează evenimentul de lansare al cărții Anatomia poveștii - 22 de pași pentru a deveni un maestru povestitor de John Truby în traducerea lu...

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

A doua ediție a evenimentului LYNX Festival va avea loc la Brașov între 4 - 9 iunie 2024.

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

Seria CINEPOLITICA revine la București, în perioada 16-19 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, cu șapte proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare, pe teme politice și sociale de actualitate, majoritatea în premieră națională. ...

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume, care se desfășoară în pe...

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Vara aceasta Happy Cinema aduce cele mai noi filme pe un ecran gigantic la Herăstrău Open Air.

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex / How To Have Sex, un film captivant despre maturizare, care a fost aplaudat la Cannes, în 2023, timp de 8 minute la scenă deschisă și a câștigat premiul Un Certain Regard, are premiera în cinematografe din 17 mai. ...

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde îl au ca invitat pe actorul George Ivașcu. ...

Video: În inima Naționalei - Povestea neștiută a unei calificări așteptate de o țară întreagă

Video: În inima Naționalei - Povestea neștiută a unei calificări așteptate de o țară întreagă

Avanpremiera filmului-documentar În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania a avut loc joi seară, la București, în prezența a peste 1.000 de invitați surpriză, oficialităţi, artiști și vedete, sportivi și membri ai lotului n...

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți.

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și pro...