Caravana Les Films de Cannes dă șansa publicului din țară să vadă unele dintre cele mai bune și recente filme, prezentate sau premiate la Festivalul de la Cannes.

Caravana duce mai departe demersul inițiat de festivalul Les Films de Cannes à Bucarest de a se extinde festivalul în țară și de a readuce în atenția publicului experiența de a merge la film.

Caravana Les Films de Cannes a Arad începe astăzi, de la 18:00, la Cinema ARTA Arad cu filmul Prin Ierburi Uscate / About Dry Grasses, r. Nuri Bilge Ceylan. Regizor-cult al Cannes-ului, Nuri Bilge Ceylan, aflat la al doilea său film după Palme d’Or-ul pentru Winter Sleep, continuă pe aceeași linie, a unor povești care abundă în conversații și idei, într-un ritm cehovian. Prin ierburi uscate pătrunde în lumea învățământului de la sat din Turcia și realizează un comentariu asupra modului în care profesorii interacționează cu generațiile în continuă schimbare în timp ce se confruntă cu propria dorință de schimbare. 

Samet, un tânăr profesor de arte plastice, termină al patrulea an de serviciu obligatoriu într-un sat izolat din Anatolia. După o întorsătură de situație pe care abia și-o poate explica, își pierde speranța că va scăpa de viața sumbră în care este blocat. Îl va ajuta întâlnirea cu Nuray, ea însăși profesoară, să își învingă angoasa?

Pe 23 mai, de la ora 19:00, rulează filmului Anatomia unei prăbușiri / Anatomy of a Fall, marele câștigător de Palme d’Or, Cannes 2023. Anatomia unei prăbușiri este cadrul perfect pentru afișarea talentului extraordinar al Sandrei Hüller, pe care o știți deja din Toni Erdmann.

Filmul îi urmărește pe Sandra, Samuel și pe fiul lor cu deficiențe de vedere, Daniel, care locuiesc de un an într-o zonă montană izolată. Când Samuel este găsit mort în fața casei, începe o anchetă pentru a investiga moartea lui petrecută în circumstanțe suspecte. Sandra este imediat pusă sub acuzare, în ciuda întrebării rămase fără răspuns: A fost sinucidere sau crimă? Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, care se dovedește o adevărată disecție a relației de cuplu a părinților săi.

Caranava Les Films de Cannes ajunge cu producții prezentate la Cannes și la centrul Cultural European Pucioasa, pe 26 mai.

De la ora 14:00, publicul va putea vedea ultima creație a regizorului chinez Wei Shujun, Râul Ucigaș / Only the River Flows, care se conturează ca o explorare plină de tensiune a urmelor sinistre ale unui criminal în serie. Inspirat de farmecul thrillerelor clasice cu detectivi, filmul lui Shujun își poartă audiența printr-o călătorie înspăimântătoare prin cotloanele ale unui sat chinezesc din anii 1990. Filmul a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes din 2023 și este regizat de tânărul regizor chinez independent Wei Shujun, cunoscut pentru filmele “Striding Into the Wind” și “Ripples of Life”, ambele filme fiind selectate la Cannes în trecut. Scenariul este scris de Kang Chunlei și Wei Shujun, adaptat din romanul lui Yu Hua intitulat “Mistake by the River”.

Plasat pe fundalul Chinei post-Revoluție Culturală, Râul Ucigaș / Only the River Flows îl urmărește pe inspectorul detectiv Ma Zhe, portretizat subtil de Zhu Yilong, în timp ce pătrunde în cazul înfiorător al unei serii de crime. De la enigmatica “Bunica nr.4” până la o serie de săteni nevinovați, fiecare victimă adaugă straturi de complexitate unei narațiuni împletite cu suspans și intrigă psihologică.

De la ora 17:00, rulează Anatomia unei prăbușiri / Anatomy of a Fall.

Caravana Les Films de Cannes este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films. Voodoo Films este compania de distribuție înființată de regizorul Cristian Mungiu ce are ca scop lansarea in cinematografe a unor producții internaționale de tip art-house, iar, împreună cu Asociația Cinemascop, recunoscută pentru proiectele sale culturale în domeniul audiovizualului, aduc și anul acesta în țară Caravana Les Films de Cannes.