Atat de stralucitoare e vederea / So Bright Is the View, debutul in lung metraj al fratilor Michael si Joel Florescu, va avea premiera mondiala in cadrul selectiei oficiale a celei de–a 36 editii a Festivalului International de Film de la Moscova, ce va avea loc in perioada 19-26 iunie 2014.

Potrivit unui comunicat primit de la producatori, filmul spune povestea ambitioasei Estera, aflata in fata deciziei de a-si lasa slujba - intr-un departament de relatii cu clientii - si de a accepta job-ul in Atlanta oferit de Mike, un coleg cu dare de mana al tatalui ei, aflat acum la inchisoare. 

Mama Esterei, proaspat divortata, plecata recent din Romania in cautarea unui “taram al fagaduintei” unde sa se poata reconecta cu trecutul, insista ca si fiica ei sa faca la fel si sa renunte la speranta ca i-ar putea fi bine in locul in care s-a nascut. 

Dincolo de conflictul intre diferitele fete ale utopiei, autorii se concentreaza pe conceptul unui Nou Ierusalim – nevazut, fantomatic, distant, asemeni unui miraj incapatanat si, in acelasi timp, obiectul prejudecatilor si al simplificarilor.

Pretul unui pahar cu vin, teancul de manuale din care protagonista invata programare pe calculator, imperfectiunile unui ten care imbatraneste sunt numai cateva detalii care condimenteaza dialogul cu un stil direct, frust si ne-ornamentat, intrerupt doar de refrenul melancoliei personajelor aflate in cautarea unor utopii. 

Contextul este cel imediat crizei economice, cu averi risipite si familii falimentate dupa ce au cazut victima unui mediu de afaceri destabilizat si raporturilor de putere in continua schimbare. Personajele principale ale filmului nu sunt, insa, nici oligarhi, nici saraci, ci elemente declasate carora nu le-a mai ramas decat amintirea perspectivei luminoase pe care au avut-o candva, inainte de a pierde totul.

Rolul Esterei este interpretat de Bianca Valea, aflata la primul rol intr-un lung metraj, prestatia ei fiind sustinuta de Ovidiu Niculescu in rolul lui Mike.

Fratii Florescu – cei care semneaza atat scenariul cat si regia - spun ca au abordat subiectul filmului mai mult in calitate de povestitori, nu atat ca oameni de film in acceptiunea conventionala a termenului.

Absolventi ai New York University – cunoscuta pentru numele cheie de la Hollywood care i-au trecut pragul - Michael si Joel Florescu nu au studiat film, ci finante, de unde stilul minimalist si tehnic de a spune o poveste.

Un film 100% independent, Atat de stralucitoare e vederea / So Bright Is The View este rezultatul unui efort colectiv si exponentul a ceea ce cei doi scenaristi si regizori numesc “cinema democratic”, cu potential de a deschide drumuri noi si interesante pentru filmul independent din Estul Europei.

Michael si Joel Florescu sunt frati gemeni identici, de origine franco-romana. Cei doi si-au inceput proiectele cinematografice in Bucuresti ca parte a Romanian Independent Film Collective, un grup de profesionisti si amatori din zona filmului, care s-a format si functioneaza pe principii democratice. Atat de stralucitoare e vederea / So Bright Is the View este primul lor film de fictiune.

Decizia celor doi autori de a trimite filmul comitetului de selectie de la Moscova tine in principal de respectul acestora pentru numele legate de istoria acestui festival -  Wajda, Szabo, Kieslowski, Fellini, Kurosawa - si datorita familiaritatii celor doi cu filmul rusesc. 

Pretul Vietii / The Ascent, Vino sa vezi / Come And See, Solaris sunt printre titlurile preferate ale fratilor Florescu, influentandu-le acestora perceptia despre ceea ce poate face cinema-ul.