Institutul Cultural Roman Dimitrie Cantemir de la Istanbul sustine participarea Romaniei la Festivalul International de filme de scurt metraj Akbank. 

Se apropie editia cu numarul 13 si, in urma invitatiei primite din partea organizatorilor, tara noastra participa cu doua filme, care vor fi urmarite in cadrul unei sectiuni speciale, din afara competitiei. 

Scurt metrajele romanesti solicitate de organizatorii Festivalului Akbank, de la Istanbul, sunt O fapta buna, regia Andrei Gruzsniczki si Plan B, regia Simona Sava.

Festivalul International de filme de scurt metraj se desfasoara timp de 10 zile, in perioada 13– 23 martie 2017 si va avea loc la Akbank Sanat - Centrul Cultural al uneia dintre cele mai importante si puternice banci din Republica Turcia. 

In cei 12 de ani de festival de pana acum, festivalul i-a avut invitati pe o parte dintre cei mai cunoscuti si buni regizori si producatori de film autohtoni, cum sunt Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Zeynep Ozbatur, in calitate de membri ai jurilului, ca profesori in cadrul masterclass urilor sau invitati in cadrul panelurilor.

In 2017 intra in competitie peste 100 de productii selectionate din 37 de tari.

http://www.akbanksanat.com/en/kisa-film-festivali/hakkinda

Iata, pe scurt, cateva date despre cele doua scurt metraje romanesti alese de organizatori pentru a fi proiectate in cadrul unei editii speciale.

O fapta buna, in regia lui Andrei Gruzsniczki prezinta un cuplu care incearca sa salveze un caine vagabond urmarit de o masina. 

O anumita intelegere sociala a ceea ce este bun, un anumit model de responsabilitate sociala, ii determina sa ia cainele de pe strada si sa il duca la o clinica privata. Insa, cainele este grav lovit si nu poate fi salvat. 

Cu toate acestea, cei doi salvatori se implica si mai departe atunci cand vine vorba de eutanasierea patrupedului, conform legii. Intrebarea care se iveste este: cat de departe putem persista in a face bine, odata ce am inceput?

Plan B in regia Simonei Sava este un film despre o relatie si un copil care trec prin grele incercari pentru a putea merge mai departe. 

Un cuplu casatorit si fata lor, in varsta de 7 ani, se intorc dintr-o excursie de la schi. Relatia parintilor este destul de tensionata si nu e prima data cand Miruna este martor la cearta lor. In inocenta ei, fetita incearca sa repare lucrurile, dar regulile jocului ei nu functioneaza si in viata reala.

ICR Istanbul sustine prezenta Romaniei in cadrul acestui festival extrem de important in lumea cinematografiei nu numai prin prezentarea filmelor in festival, ci si prin prezenta unuia dintre regizorii celor doua productii. 

Astfel, Andrei Gruzsniczki, cel care semneaza scurt metrajul O fapta buna, va participa la o serie de Q&A in cadrul Festivalului de scurt metraj Akbank in data de 19 martie 2017, de la ora 16.00 si va avea programate cateva intalniri cu regizori de scurt metraje sau actori din alte tari prezenti la eveniment.

Unul dintre punctele proritare vizate de reprezentanta ICR Istanbul este promovarea si familiarizarea publicului local cu productii romanesti de mare succes. 

Intr-un astfel de festival de amploare, desfasurat la Istanbul, impactul filmelor produse de tineri aflati la inceput de drum poate cantari enorm in evolutia lor. 

Producatorii si regizorii romani pot intra in legatura cu piata internationala de gen, pot lega noi colaborari sau sa isi prezinte cele mai noi productii intr-un festival dedicat lor.

Cinematografia romaneasca, bine cunoscuta pentru rezultate foarte bune, recunoastere prin premii internationale, poate fi inca o data prezenta si prezentata intr-un cadru si context internationale.

De asemenea, numele ICR Istanbul isi sporeste vizibilitatea pe plan local, alaturi de alte centre culturale europene si, mai ales, operatori culturali locali, din domeniul cinematografiei – transmite ICR Istanbul.