Atentie, articolul contine mici spoilere!

Salutare dragi cinefani si la multi ani pe 2017!

Tocmai am fost martor la premiera filmului Assassin's Creed si sunt dornic sa va impartasesc opinia mea, fiind destul de critica, dupa cum urmeaza:

Filmul in cauza se bazeaza pe una dintre cele mai celebre francize din lumea gaming-ului, Assassin's Creed - ce se afla in portofoliul gigantului Ubisoft si care a ajuns la cel de-al 10-lea episod.

Privind jocurile in sine, trebuie sa le apreciez ca au ridicat stacheta de stealth-action, fiind extrem de apreciate de persoanele care petrec destul de mult timp in fata unui calculator sau consola, printre care se numara si subsemnatul.

In lumea Hollywood-ului s-a esuat (extrem de) lamentabil cand s-a incercat ecranizarea unor jocuri de succes chiar daca au apelat la actori de mare valoare, bugete consistente si regizori destul de apreciazi, insa rezultatul final a fost dezamagitor.

Printre singurele exceptii, pot sa enumar Mortal Kombat si Resident Evil (prima parte), tocmai ca nu au deviat de la materialul sursa si au ecranizat povestea de baza, cu personajele iubite de public.

Ca o parere personala, consider ca esecul acestora se datoreaza imposibilitatii de a inova in raport cu asteptarile publicului care au trait virtual in povestea jocului, au cunoscut personajele principale si mai ales, cunosc elementele de baza ale intrigii.

In cazul de fata, Assassin's Creed se raporteaza tangetial (doar) la primul joc al acestei francize si ne prezinta povestea unui criminal condamnat la moarte pe nume Cal Lynch, interpretat de Michael Fassbender, fiind resuscitat dupa ce a fost executat prin injectie letala si care face obiectul unui experiment organizat de fundatia Abstergo pentru a-si retrai memoriile salvate in ADN-ul stramosilor sai.

Daca vi se pare oarecum fortata povestea, cu parere de rau trebuie sa recunosc ca aspectele indicate mai sus sunt caracteristicile pozitive ale filmului iar din acel moment totul incepe sa se destrame vertiginos.

Din pacate pentru el si pentru public, Cal Lynch este participantul proiectului Animus si care-l transpune (nu este precizata modalitatea exacta) in pielea unui stramos de-al sau pe nume Aguilar in vederea recuperarii unui artefact cu proveniente mistice care ar putea schimba soarta omenirii.

Partea hazlie nu este ca acel artefact are o poveste asemenatoare cu tesseractul, sfantul graal, cubul magic/matricea din seria Transformers si altele, ci mai degraba ca are numele de “marul din gradina lui Dumnezeu” si care detine in interiorul acestuia secretul liberului arbitru, din nou fara a preciza cum va fi efectuata aceasta "activitate".

Pentru a ajuta personajele implicate, proiectul Animus are capacitatea de a reproduce inclusiv vizual cele traite de Aguilar si a clarifica imprejurarile in care acesta a ascuns marul respectiv in vederea reposesiei acestuia si eradicarii violentei.

Ma voi opri aici la a expune intriga povestii intrucat nu doresc sa va stric placerea de a fi surprinsi de desfasurarea evenimentelor in acest film, dar va pot indica ca nu are nici o legatura cu povestea din jocurile care stau la baza acestei francize.

Daca ar fi sa scot in evidenta un aspect pozitiv al acestui film, acesta ar fi alegerea lui Michael Fassbender pentru a-l interpreta pe Cal Lynch/Aguilar si consider ca acest rol i se potriveste destul de bine si ridica valoarea peliculei per-ansamblu.

Privind partile pozitive, as mai aprecia calitatea efectelor sonore care ajuta la imersiunea publicului in perioada inchizitiei spaniole de la inceputul secolului XVI-lea si din pacate sunt nevoit sa ma opresc aici la superlative.

Din nefericire pentru filmul nostru, maniera de regie si montajul sunt de foarte slaba calitate si efectiv ai impresia ca echipa care a stat la baza acestora este formata din amatori. Cum este posibil ca un ditamai studioul de productie - 20th Century Fox sa isi bata joc de un buget de circa 125 de milioane de dolari (in comparatie - The Martian a avut 108 milioane si a fost regizat de Marele Ridley Scott) si sa ii dea frau liber regizorului Justin Kurzel care tocmai facuse o alta "boacana" pe nume Macbeth.

De ce oare 20th Century Fox nu a preferat sa joace o carte sigura si sa aleaga un alt regizor cu pedigree, mai ales ca piata ofera niste individualitati extrem de capabile in persoana lui Paul Verhoeven, Brian de Palma, Joss Whedon, Frank Darabont sau Joseph Kosinski.

Per ansamblu, Assassin's Creed mi-a oferit o impresie de un film de duzina, iar montajul ii da senzatia de film ieftin si lipsit de coerenta, mai ales ca publicul a jucat aceste aventuri in prima parte a francizei jocului video. In ciuda faptului ca bugetul a fost extrem de mare iar efectele speciale sunt din abundenta, calitatea imaginii este destul de scazuta, majoritatea secventelor importante fiind filmate in mediu de semi-obscuritate, praf sau intuneric, fapt ce ofera cinefan-ului o senzatie neplacuta.

In acest sens as dori sa exemplific secventa de urmarire intre cele doua trasuri in care este evident ca echipa de regie a accelerat in mod deliberat viteza de vizualizare si efectiv ai impresia ca intreaga actiune este pe fast-forward, inclusiv luptele corp la corp. De neacceptat la un asemenea nivel!

Totodata, daca mediul de semi-obscuritate nu era de ajuns, este absolut execrabila calitatea coloristicii folosite in acest film, majoritatea secventelor fiind intunecate in mod artificial si nu inteleg motivul pentru care s-a procedat in acest fel.

Tot la capitolul deceptii as putea sa ii includ si pe Marion Cotillard si Jeremy Irons (ambii castigatori ai premiului Oscar pentru cel mai bun actor/actrita in rol principal) pentru lipsa de participatie in film, insa consider ca vina principala este a scenaristilor care nu au stiut sa exploateze adevaratul potential al acestor actori de mare valoare.

De asemenea, cliseul de favoritism in ajutorul eroului principal este folosit si in aceasta pelicula iar in situatia cand Aguilar este sortit sa dea ortu’ popii, se iveste o greseala tehnica la Animus si totul este rezolvat. Am ramas cu impresia ca scenaristii au folosit procedura “las-o asa ca merge” si au sperat ca publicul nu va remarca aceasta greseala flagranta in intriga, mai ales ca evenimentele se petrec in ordine cronologica.

Fiind o persoana mai pretentioasa la acest capitol, sper ca pe viitor filmele care se doresc a fi blockbustere sa nu isi mai bata joc de inteligenta si spiritul de observatie al publicului spectator care totusi achita o suma de bani pentru a viziona aceste ecranizari si au speranta ca materialul expus sa fie de calitate si montat intr-un mod cursiv iar imaginea in sine sa fie placuta spre vizionare.

Pentru final, trebuie specificat ca filmul nostru se adreseaza unui public cu varsta cuprinsa intre 12-16 ani si pentru pasionatii jocurilor din aceasta franciza, insa din pacate pentru ei nu are nici cea mai mica latura comica sau elemente care sa aduca cea mai mica grimasa de bucurie.

Din pacate, anul 2017 a inceput destul de slab cu Assassin's Creed, dar 20th Centurty Fox mai are timp sa-si rascumpere greseala facuta prin viitoarele premiere Logan (Wolverine), Alien: Covenant, War for the Planet of the Apes sau Kingsman: The Golden Circle.

Multumesc Odeon Cineplex pentru invitatia la film.


Din aceeasi categorie...

TIFF 2024: Garden Party la Castelul Bánffy din Răscruci

TIFF 2024: Garden Party la Castelul Bánffy din Răscruci

Castelul Bánffy din Răscruci, o bijuterie arhitecturală proaspăt renovată, își deschide larg porțile pentru cea de a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14 – 24 iunie 2024). ...

Amzei Animat: Trei weekend-uri pline de filme și activități în centrul orașului

Amzei Animat: Trei weekend-uri pline de filme și activități în centrul orașului

Piața Amzei va fi animată trei weekend-uri consecutive: 18-19 mai, 25-26 mai și 1-2 iunie.

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Departamentul Scenaristică-Filmologie al Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L.Caragiale” organizează evenimentul de lansare al cărții Anatomia poveștii - 22 de pași pentru a deveni un maestru povestitor de John Truby în traducerea lu...

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

A doua ediție a evenimentului LYNX Festival va avea loc la Brașov între 4 - 9 iunie 2024.

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

Seria CINEPOLITICA revine la București, în perioada 16-19 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, cu șapte proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare, pe teme politice și sociale de actualitate, majoritatea în premieră națională. ...

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume, care se desfășoară în pe...

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Vara aceasta Happy Cinema aduce cele mai noi filme pe un ecran gigantic la Herăstrău Open Air.

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex / How To Have Sex, un film captivant despre maturizare, care a fost aplaudat la Cannes, în 2023, timp de 8 minute la scenă deschisă și a câștigat premiul Un Certain Regard, are premiera în cinematografe din 17 mai. ...

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde îl au ca invitat pe actorul George Ivașcu. ...

Video: În inima Naționalei - Povestea neștiută a unei calificări așteptate de o țară întreagă

Video: În inima Naționalei - Povestea neștiută a unei calificări așteptate de o țară întreagă

Avanpremiera filmului-documentar În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania a avut loc joi seară, la București, în prezența a peste 1.000 de invitați surpriză, oficialităţi, artiști și vedete, sportivi și membri ai lotului n...

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți.

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și pro...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons.

Video: Regizoarea Ioana Mischie - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ioana Mischie - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe regizoarea Ioana Mischie. ...

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe scenarista și actrița Lia Bugnar. ...

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lung metrajului Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american.

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

deFilm - casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu - se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film.

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale și adresat publicului larg, a ajuns la a treia ediția.

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.