Din 10 august 2018 putem viziona la cinema primul film din seria Darkest Minds scrisă de autoarea Alexandra Bracken.

Cele 5 romane care alcătuiesc această serie sunt: The Darkest Minds (2012), Never Fade (2013), In The Afterlight (2014), Through the Dark (2015) și The Darkest Legacy (2018).

În funcție de ce succes va avea, e posbil să se ecranizeze și continuările. The Darkest Minds / Minţi primejdioase a fost regizat de Jennifer Yuh Nelson după un scenariu scris de Chad Hodge inspirat din romanul cu acelaşi nume.

Ruby Daly are doar nouă ani când un virus misterios începe să decimeze adolescenţii din Statele Unite. Savanţii au dat un nume acesti boli misterioase şi extreme de periculoase: neurodegenerare idopatică adolescentină acută (N.I.A.A.).

Aproape 90% din copiii ţări au murit, iar cei care au supravieţiuit, printre care şi Ruby sunt înzestraţi cu capacităţi paranormale misterioase. În ochii autorităţilor aceşti adolescenţi devin monştri şi în loc să fie ajutaţi să gasească un echilibru post-traumatic, frica şi ignoranţa împing Guvernul să înfiinţeze aşa-zise tabere de reeducare unde să-i izoleze.

În funcţie de genul de super-puteri aceştia ajung să fie clasificaţi după cinci culori: 

i) verdele – posesorii de memorie fotografică şi inteligenţă superioară mediei;

ii) albastrul – cei cu capacităţi telekinetice, putând muta obiecte cu puterea gândului;

iii) galbenul – aceia care pot controla electricitatea;

iv) portocaliul – având capacitatea de a cerceta şi influenţa mintea altora;

v) roşii – cei care stăpânesc focul.

În această tabără nu există portocalii şi roşii. Acum în vârstă de 16 ani, Ruby (Amandla Stenberg) se teme deopotrivă de puterile pe care încă n-a învăţat să le controleze şi de perspectiva de a fi descoperită. Ajutată de o doctoriţă ea evadează şi se alătură unei grupări de rezistenţă format din: Liam (Harris Dickinson), Grasu’ (Skylan Brooks) şi Zu (Miya Cech) îi oferă şansa de a se alătura ligii copiilor (un fel de Rezistenţă antiguvernamentală care înrolează cu forţa adolescenţii portocalii pentru a le folosi capacităţile în lupta armată) sau a se alătura unui grup numit D.E.O.. Ruby va avea parte de o călătorie în decursul căreia va descoperi prietenia şi dragostea.

Cinstit mă aşteptam la o ecranizare în genul X-Men, dar cu siguranţă ar fi trebuit să-mi de de gândit când am văzut că are un buget de doar 35 de milioane de dolari.

Mai degrabă seamănă cu ecranizarea Al 5-lea val. Nu e rău, dar nici excepţional. Adolescenții se achită bine de roluri. Minți primejdioase este o amestecătură de părți bune și unele… nu chiar atât de încântătoare.

E un film dedicat adolescenților. Idila ce se înfiripă între Ruby și Sam mi s-a parut puțin forțată și introdusă în poveste doar pentru a face decizia protagonistei de la final să aibă un impact în fața spectatorilor.

Din păcate suferă din pricina acţiunii care nu e alertă şi mi s-a părut tărăgănată. Dacă va avea succes probabil vom avea şansa să urmărim ecranizarea celui de-al doilea roman în care am înţeles că acţiunea e la ea acasă.

Toată împărțeala asta pe culori mi s-a părut ingenioasă, fiindcă am putut reține foarte ușor categoriile de adolescenți înzestrați, dar mi-ar fi plăcut să ni se explice puțin mai mult care-i treaba cu N.I.A.A. și cum de are ca efect, în afara morții, înzestrarea cu puteri supranaturale.

Cu toate că Minți primejdioase m-a dezamăgit, finalul mi-a redat încrederea că sequel-ul o să fie mai reuşit.

Probabil ar fi trebuit să citesc întâi romanul, dar eu am mers direct la cinema pentu ecranizare. E posibil ca în roman să fie explicate mult mai multe. Oricum e startul unei noi serii care sper să nu se oprească aici şi să fie mai reuşită decât seria Twilight sau Hunger Games.

The Darkest Minds rulează din 10 august în cinematografele din România, distribuit de Odeon Cineplex.