ATENȚIE! Dacă nu ați vizionat filmul, articolul conține spoilere!

Detaliile periculoase ale scenaristului regizor John Lee Hancock are un final sub așteptările genului thriller-ului polițist, scufundându-se adânc în psihicul fracturat al personajelor principale. E un fel de combinație a filmelor Seven (care i-a avut în rolurile principale pe Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey și Gwyneth Paltrow) și Three billboards outside Ebbing Missouri / Trei panouri în afara orașului Ebbing, Missouri.

The little things / Detalii periculoase îl urmărește pe fostul polițist din Los Angeles, Joe „Deke” Deacon (Denzel Washington), care e implicat într-un caz de crimă în timpul misiuni în care trebuia să ridice probele unei crime. Detalii periculoase este lansat la noi pe Blu-ray (plastic și steelbook) și DVD.

Un criminal în serie notoriu ucide femei vulnerabile, lăsându-l pe sergentul Bater (Rami Malek) hotărât să-l prindă pe făptaș. După o crimă macabră într-un bloc și dispariția bruscă a unei femei pe nume Ronda Rathburn, Baxter se apropie de Deke pentru ajutor, în ciuda colegilor și superiorilor săi care îl sfătuiesc să nu o facă. Odată ce duo-ul are un suspect principal, pe Albert Sparma (Jared Leto), începe un periculos joc de-a șoarecele și pisica care se termină în deșert într-un pustiu de vinovăție, regrete și întrebări persistente fără răspuns.

Finalul filmului nu se axează pe identitatea criminalului, ci alege să se concentreze pe ceea ce simt Baxter și Deke.

DE CE PERSONAJUL LUI JARED LETO E SUSPECT PRINCIPAL? TOATE INDICIILE ARATĂ CĂ EL E CRIMINALUL

 

Ucigașul în cauză din The Little Things pare să aibă un mod de operare consistent, în care atacă femeile tinere și solitare, lăsând cadavrele lor postate cu multiple răni înjunghiate și urme de mușcătură. După ce criminalul a lăsat o amprentă parțială pe locul crimei, în care capul victimei este acoperit cu o pungă de plastic, Deke și Baxter au ajuns la concluzia că victima îl cunoștea pe criminal. Deke îl bănuiește pe Albert Sparma, un singuratic, în aparență, a cărui prezență în vecinătatea victimei, astfel devenind suspect principal. În timp ce amprentele și înregistrările dentare ale Sparma sunt considerate neconcludente de către echipa criminalistică, atât Deke, cât și Baxter sunt convinși de implicarea sa pe baza unui lung șir de dovezi circumstanțiale.

Întrucât Sparma se potrivește profilului criminalului un pic prea bine pentru confort, Baxter decide să-l interogheze cu intenția de a provoca un răspuns sau o mărturisire. După ce li s-au arătat cadavrele goale și însângerate ale victimelor, devine evident că Sparma derivă plăcere sexuală din fotografii, ceea ce îl supără pe Deke până la punctul în care își pierde controlul. Această scenă arată foarte clar că întreaga încercare este asemănătoare cu un spectacol voyeuristic pentru Sparma, care se declară amator de crime, în timp ce încerca deliberat Deke până la punctul de izbucnire emoțională. Chiar până în ultimul minut al acțiunii sale în The Little Things, Sparma se joacă cu duoul acționând suspect, lăsând urme false și provocându-l pe Baxter spre sfârșitul filmului. Este important de remarcat faptul că nevoia obsesivă a lui Deke și Baxter de a implica Sparma apare dintr-o dorință înnăscută de închidere, care este complicată și mai mult de capcanele vinovăției și de fantomele din trecut. În imposibilitatea de a stabili definitiv Sparma prin mijloace strict legale, Baxter și Deacon folosesc mai multe măsuri care nu coincid cu munca de polițist, care intensifică întrebările legate de capacitatea lor și dispariția lui Rathbun, cea mai recentă victimă a criminalului încă în libertate.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND BAXTER ÎL CONFRUNTĂ PE SPARMA?

Deși Deke și Baxter se află la capete opuse ale carierei lor profesionale, se simt atrași de celălalt. Acest lucru poate fi atribuit faptului că ambii bărbați sunt conduși de o nevoie obsesivă de a justifica, fiecare victimă simbolizând un eșec profund personal, cu incertitudinea de a prinde ucigașul cântărind asupra lor. Este important să rețineți că, atunci când Baxter este prezentat pentru prima dată, el este salutat ca un sergent strălucit, care pare hotărât și pregătit sub presiune, în timp ce este minuțios cu conducerea sa. Cu toate acestea, dispariția lui Rathbun și posibilitatea ca Sparma să fie ucigașul, catalizează o transformare în Baxter, care se găsește prins într-o cursă frustrantă împotriva timpului și posibilitatea foarte reală că Rathbun este deja moartă. Împins până la margine de incertitudine și vinovăție, Baxter se găsește față în față cu un Sparma îndrăzneț, care se apropie de sergent în timp ce Deke pleacă să cumpere cafea pentru duo. Învins de furie, Baxter se confruntă cu Sparma, care pretinde că știe unde se află Rathbun și îl conduce într-un complot pustiu în mijlocul deșertului californian. În timp ce joacă continuu cu Baxter, Sparma îi cere să sape un anumit loc, care se pare că este îngropat Rathbun, dar imediat după ce începe să sape, Sparma arată către altul. În acest moment particular, devine clar că Sparma nu este altceva decât o fundătură, o simplă târâtoare care se bucură de o înălțare din disperatul Baxter, care continuă să meargă până la a spune: „Cum poți să-i protejezi pe cele două frumoase fiice ale tale când nici măcar nu poți proteja una dintre fetele sărace sau familiile lor? Acest lucru va continua și continuă și nu puteți face nimic în acest sens.”

Ceva se prinde în Baxter, care ajunge să învârtă lopata deasupra capului lui Sparma, omorându-l din greșeală pe loc. Deacon sosește la scurt timp după aceea, instruindu-l pe un Baxter nedumerit și afectat de vinovăție să îngroape corpul lui Sparma în timp ce face câteva comisioane de ultim moment. Șocat și delirant, Baxter continuă să sapă pe tot parcursul nopții, agățându-se de speranța că trupul lui Rathbun poate fi încă găsit, fiind hotărât să-și demonstreze că a ucis un criminal în serie. Făcându-l pe Baxter să-l omoare pe Sparma, Hancock își îndreaptă atenția asupra măsurii în care obsesia și complicitatea pot distruge cei mai buni bărbați, care încep să prețuiască închiderea emoțională asupra sistemului de justiție general care afectează mii. Acest lucru plasează acțiunile lui Baxter într-o lumină deosebit de macabră, deoarece ucigașul real este încă în libertate, cu viețile nenumăratelor Ronda Rathbuns în joc.

DE CE JOE DEACON E BÂNTUIT DE TRECUT?

Acțiunile lui Baxter îl reflectă pe cel al lui Deacon, care este bântuit de trecutul său și de fantomele victimelor pe care nu le-a putut răzbuna. Sfârșitul The Little Things arată că cu ani înainte de cazul actual, Deacon a fost implicat într-un caz similar în nord, unde două femei au fost ucise în pădure. Simțind mișcarea în apropiere, Deacon trage fără să se gândească și se dovedește a fi a treia victimă, care aproape că scăpase înainte de a fi împușcat de el. Deși partenerul său îl ajută să acopere incidentul, acesta marchează căderea lui Deke, ceea ce duce la un divorț, atac de cord și o defecțiune psihologică completă. Vinovăția uciderii unei fete nevinovate se manifestă în moduri deranjante, cum ar fi atunci când publicul îl vede pe Deke vorbind liniștitor cu cadavrul unei victime pe placa de la morgă și asistând la fantomele lor în camera lui întunecată și sordidă de hotel. Odată cu uciderea lui Sparma, ciclul violenței și vinovăției se repetă, Deke ajutându-l pe Baxter să acopere crimele sale.

CINE E CRIMINALUL? DE CE DETALII PERICULOASE NU ELUCIDEAZĂ ACEST MISTER?

În cele din urmă, în cele din urmă, Detalii periculoase afirmă că adevăratul ucigaș este încă acolo, fără să știe Baxter, care este încă înfundat în credința condusă de vinovăție că Sparma a fost ucigașul. Este exacerbat de faptul că Deacon îi trimite un plic care conține o baretă roșie, care a fost purtat de Rathbun în timpul dispariției sale, sugerând că Sparma a fost, de fapt, ucigașul. În timp ce acest lucru pare să-l absolve pe Baxter de vinovăția uciderii unui om nevinovat, se dezvăluie într-o răsucire finală că Deacon l-a mințit pur și simplu, alegând să-i ofere lui Baxter o închidere orchestrată pentru misterul nerezolvat prin simpla cumpărare a unei barete roșii și trimiterea acestuia către el. În timp ce lucrurile mici înoată în zona gri a doi bărbați bine intenționați care găsesc o aparență de pace în ciuda acțiunilor lor atroce, aceasta pune o întrebare mai întunecată și pertinentă cu privire la sistemul social-politic în general.

Costurile personale ridicate pe care ambii bărbați trebuie să le suporte, în niciun caz, nu justifică acțiunile lor atroce și repercusiunile acoperirii lor respective asupra sistemului de justiție. În timp ce traiectoriile lor individuale pot fi considerate tragice, filmul acordă prioritate peisajelor lor interioare față de adevărata identitate a ucigașului, care se pierde în poetica emoțională înfricoșată a figurilor centrale ale filmului. Mai mult, atunci când este măsurat în raport cu mediul socio-politic actual, în care polițiștii se confruntă deja cu puține responsabilități pentru acțiunile lor nejustificate, infracționale, sfârșitul lucrurilor mici se dovedește a fi nesatisfăcător și iresponsabil superficial, pictând figura venerată inițial a diaconului într-un mod mult mai mare. o lumină mai sinistră, deoarece este un om dispus să renunțe la vinovăția personală cu prețul binelui mai mare.

CE ÎNSEAMNĂ FINALUL FILMULUI?

„Detaliile periculoase te fac să fii prins”, se gândește Deacon lui Baxter, când cei doi încep să lucreze împreună pentru a prinde criminalul la începutul lucrurilor mici. Această frază se repetă spre final, când Deke îl ajută pe Baxter să-și ascundă crima, postând, presupune cu totul un nou nivel de semnificație. Jucându-se în troleurile de inevitabilitate ciclică din genul neo-noir, în care tânărul polițist promițător, scrupulos din punct de vedere moral, repetă istoria acțiunilor polițistului mai în vârstă, condamnat de vinovăție, dezonorat, The Little Things apare ca o limitare, piesă de epocă datată în anii '90. Finalul nu numai că îl absolvă pe Baxter de vinovăție, dar alimentează în continuare în amăgirea sa că acțiunile sale erau justificate și că justiția fusese îndeplinită. Mai mult, lăsându-l pe ucigașul real să se descurce, Deacon pune în pericol siguranța femeilor nevinovate, închizând ochii la repercusiunile acțiunilor sale ca ofițer de poliție. La urma urmei, detaliile periculoase, cum ar fi complicitatea sistematică și lașitatea bătută de vinovăție, încă bântuie omenirea în zilele noastre.


Din aceeasi categorie...

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Se lansează volumul Anatomia poveștii de John Truby în traducerea lui Alexandru Maftei

Departamentul Scenaristică-Filmologie al Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L.Caragiale” organizează evenimentul de lansare al cărții Anatomia poveștii - 22 de pași pentru a deveni un maestru povestitor de John Truby în traducerea lu...

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

Songs of Earth, produs de Wim Wenders, deschide Lynx Festival 2024

A doua ediție a evenimentului LYNX Festival va avea loc la Brașov între 4 - 9 iunie 2024.

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

CinePolitica 2024: Proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice la MȚR

Seria CINEPOLITICA revine la București, în perioada 16-19 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, cu șapte proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare, pe teme politice și sociale de actualitate, majoritatea în premieră națională. ...

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

ICR Paris susține prezența românească la Cannes 2024

Institutul Cultural Român de la Paris susține participarea românească la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din lume, care se desfășoară în pe...

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Seri de film sub stele: Happy Cinema aduce cele mai noi filme la Herăstrău Open Air

Vara aceasta Happy Cinema aduce cele mai noi filme pe un ecran gigantic la Herăstrău Open Air.

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex - un film brutal de sincer despre experiențe sexuale timpurii, din 17 mai în cinema

Cum să faci sex / How To Have Sex, un film captivant despre maturizare, care a fost aplaudat la Cannes, în 2023, timp de 8 minute la scenă deschisă și a câștigat premiul Un Certain Regard, are premiera în cinematografe din 17 mai. ...

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actorul George Ivașcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde îl au ca invitat pe actorul George Ivașcu. ...

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți.

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și pro...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons.

Video: Regizoarea Ioana Mischie - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ioana Mischie - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe regizoarea Ioana Mischie. ...

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe scenarista și actrița Lia Bugnar. ...

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lung metrajului Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american.

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

deFilm - casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu - se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film.

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale și adresat publicului larg, a ajuns la a treia ediția.

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...